ua en ru

ЦРУ розсекретило дані про зіткнення підводних човнів США і СРСР

ЦРУ розсекретило дані про зіткнення підводних човнів США і СРСР Фото: Центральне розвідувальне управління США

Зіткнення субмарин США і СРСР сталося біля берегів Шотландії у 1974 році

Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) розсекретило дані про зіткнення атомних підводних човнів США і СРСР біля берегів Шотландії у 1974 році. Відповідний документ опубліковано на сайті ЦРУ.

Згідно опублікованим даним, в 1974 році телеграму про зіткнення субмарин держсекретарю США Генрі Киссенджеру направив радник президента з національної безпеки Брент Скоукрофт. Зокрема, повідомляється, що на виході з американської бази Холі-Лох в Шотландії підводний човен James Madison зіткнувся з радянською субмариною. Після інциденту обидва човни спливли, а радянський першим опустилася під воду.

"Поки даних про ступінь збитку немає. Будемо тримати вас в курсі", - йдеться в телеграмі.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що ЦРУ розсекретило і опублікувало понад 13 млн документів. Згідно з опублікованою інформацією, підводний човен James Madison несла 16 балістичних ракет, сумарно містили 160 атомних боєголовок.

При цьому, як повідомляють російські ЗМІ, з радянської сторони в інциденті брала участь багатоцільова атомний підводний човен К-306. В її завдання входило дочекатися виходу з бухти американської субмарини і записати її так званий "шумовий портрет".

"Зіткнення було досить сильним. Радянська човен отримала невелику пробоїну в торпедному відсіку, з якою вдалося швидко впоратися. «Американцеві» сильно пом'яли ніс", - йдеться у спогаді одного з підводників, які служили на К-306.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент США Дональд Трамп може відновити закриті попередником Бараком Обамою секретні в'язниці ЦРУ.