ua en ru

ЦВК замінила довірену особу кандидата в О.Рябоконя за його зверненням.

Центральна виборча комісія (ЦВК) України замінила довірену особу кандидата в Президенти України Олега Рябоконя за його зверненням. Таке рішення було прийнято сьогодні на засіданні ЦВК України, передає кореспондент РБК-Україна. Крім цього, ЦВК України затвердила роз'яснення щодо порядку уточнення списків виборців для голосування на виборах Президента України.

Також ЦВК України внесла зміни в склад низки окружних виборчих комісій.
Ще одним рішенням ЦВК задовольнила скаргу довіреної особи кандидата в Президенти Сергія Тігіпка на постанову окружної виборчої комісії ТВО №81 від 7 грудня ц.р.
Також, як повідомив заступник голови ЦВК України Андрій Магера ЦВК не розглядала на своєму засіданні питання про виконання рішення Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) щодо зобов'язання ЦВК призначити секретарем ТВК ТВО №188 представника від кандидата в Президенти України Віктора Ющенка на найближчому засіданні. За словами А.Магери, він запропонував включити це питання до засідання і оголосити перерву до 14 грудня, щоб вирішити це питання. Проте ця пропозиція не була підтримана більшістю членів ЦВК.
Також А.Магера зазначив, що дане рішення ВАСУ матиме прецедентне значення для ОВК. "Це рішення насправді має більше наслідків на майбутнє, в першу чергу для ОВК, які формуватимуть ДВК, призначатимуть на керівні посади, - сказав він.
Також він додав, що дане рішення дасть можливість довіреним особам від кандидатів в Президенти України оскаржувати рішення ОВК, якщо вони призначатимуть керівництво ДВК, порушуючи принцип пропорційності. Він також уточнив, що довірені особи тепер можуть посилатися на відповідну постанову ВАСУ.
Нагадаємо, 11 грудня ВАСУ залишив в силі рішення Київського апеляційного адмінсуду (КААС) щодо призначення керівного складу тервиборчкому ТВО №188.
Разом з тим, ВАСУ задовольнив частково апеляцію ЦВК, скасувавши частину рішення КААС, в якому йшлось про те, що суд зобов'язав ЦВК дотримуватись пропорційності при призначенні керівного складу окружних виборчих комісій. Це пов'язано з тим, що може виникнути ситуація, що не всі кандидати в Президенти зможуть надати свої кандидатури до керівного складу ТВК, або ж вони можуть відкликати своїх кандидатів, не запропонувавши їм заміни, і, таким чином, неможливо буде дотриматись принципу пропорційності.
Нагадаємо, що рішення ВАСУ згідно з діючим законом про вибори Президента України є остаточним і не може бути оскаржене.