ua en ru

ЦВК просить Раду розглянути можливість призначення місцевих виборів на Донбасі підконтрольному

ЦВК просить Раду розглянути можливість призначення місцевих виборів на Донбасі підконтрольному Фото: ЦВК

Звернення не пов'язане з будь-якими питаннями проведення виборів на окупованих територіях Донбасу

Центральна виборча комісія (ЦВК) просить Верховну Раду України розглянути можливість призначення місцевих виборів на підконтрольній території Донбасу. Про це йдеться у повідомленні прес-служби ЦВК.

Так, 19 квітня комісія звернулася до комітетів ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування і з питань правової політики та правосуддя з проханням надати роз’яснення щодо можливості призначення ЦВК та/або відповідними територіальними виборчими комісіями місцевих виборів в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької та Луганської областей, які перебувають під контролем України.

Чергові вибори депутатів місцевих рад та відповідних сільських, селищних, міських голів у 2015 році у відповідних адміністративно-територіальних одиницях не проводилися у зв’язку з неможливістю їх організації та підготовки в першу чергу через відсутність умов для забезпечення безпеки громадян.

Зазначається, що у зв’язку з втратою чинності попереднім законом про місцеві вибори, а також зміною виборчої системи, за якою обираються депутати обласних, районних, міських, районних у містах рад, та процедури формування територіальних виборчих комісій виникла потреба в усуненні прогалин та неузгодженостей щодо правового регулювання питань призначення та проведення місцевих виборів, а також заміщення депутатів відповідних місцевих рад в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької та Луганської областей, які перебувають під контролем України, де є місцеві ради, до яких чергові місцеві вибори у 2015 році не проводилися.

"Необхідність прийняття Комісією такого рішення обумовлена також зверненнями відповідних територіальних виборчих комісій щодо можливості призначення ними проміжних місцевих виборів. Комісія спеціально наголошує, що вказане звернення жодним чином не пов'язане з будь-якими питаннями проведення виборів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей", - підкреслюється у повідомленні.

Нагадаємо, раніше голова ВР Андрій Парубій заявив, що питання про проведення виборів на окупованих територіях сьогодні не стоїть на порядку денному парламенту.