ua en ru

ЦВК планує сьогодні зареєструвати російських спостерігачів на вибори Президента

Центральна виборча комісія (ЦВК) планує сьогодні зареєструвати російських спостерігачів на вибори Президента України.

Центральна виборча комісія (ЦВК) планує сьогодні зареєструвати російських спостерігачів на вибори Президента України. Про це РБК-Україна повідомив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

"Сьогодні зареєструємо", - сказав він.

При цьому на запитання, скільки осіб буде зареєстровано, він відповів: "Всіх".

Нагадаємо, 22 травня Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення ЦВК про відхилення заявки спостерігачів від організації "Європейська платформа за демократичні вибори" (EPDE), які просили зареєструвати їх на вибори Президента на 25 травня.

Організація "Європейська платформа за демократичні вибори" подала в ЦВК заявку на реєстрацію спостерігачів з країн-учасниць "Східного партнерства", Російської Федерації та Європейського Союзу. При цьому з РФ в рамках цієї місії на вибори Президента України висловили бажання їхати понад 800 спостерігачів.

19 травня ЦВК завершив акредитацію спостерігачів від міжнародних організацій. Всього було зареєстровано 2 тис. 784 міжнародних спостерігачів від 19 держав і 19 міжнародних організацій. Зокрема, були зареєстровані спостерігачі від двох країн Північної Америки (Канада і США), 14 країн Європи (Польща, Чехія, Франція, Німеччина, Угорщина, Великобританія, Словаччина, Естонія, Литва, Швеція, Норвегія, Нідерланди, Іспанія, Данія) та трьох країн Азії (Туреччина, Казахстан, Японія).

12 грудня 2012 р. у Варшаві 13 організацій громадянського суспільства, які підтримують або здійснюють громадське спостереження за виборами в державах Східного партнерства, Російської Федерації та Європейського союзу оголосили про створення "Європейської платформи за демократичні вибори" (EPDE).