ua en ru

ЦВК скасувала реєстрацію Сацюка кандидатом у нардепи

Колишній перший заступник Служби безпеки України (СБУ) Володимир Сацюк офіційно не є кандидатом в народні депутати України в мажоритарному окрузі № 62. Дані про це на сайті оприлюднила Центральна виборча комісія (ЦВК).

Причиною скасування реєстрації Сацюка зазначене рішення суду.

Читайте також: Прізвища Сацюка у виборчому бюлетені не буде

Нагадаємо, 19 серпня Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення ЦВК про реєстрацію Сацюка кандидатом в депутати за округу № 62 в Житомирі.

Цей вердикт підтвердив і Вищий адміністративний суд України. Судді пояснили - Сацюк не жив в Україні необхідних за виборчим законодавством 5 років. До того ж, він - громадянин Росії. Крім того, під час засідання було зазначено, що член ЦВК Андрій Магера знав про ці факти, але не довів їх до відома своїх колег. Суд визнав дії двох членів ЦВК Андрія Магери і Валерія Шелудька протиправними.

У ЦВК наполягають, що рішення про реєстрацію Сацюка було законним, а суд узяв на себе повноваження ЦВК, яка має монопольне право на рішення про реєстрацію кандидатів.

Читайте також: Шаповал вважає, що рішення ЦВК про реєстрацію Сацюка кандидатом у нардепи було законним.

Особливий інтерес у цій здавалося б непримітній справі полягає в тому, що позов до суду з приводу реєстрації Сацюка подала кандидат від Молодіжної партії України Ганна Федорченко, яка балотується в депутати по одному з округів Києва. Зазначимо, округ № 62, за яким хотів йти Сацюк, знаходиться в Житомирі. Фаворитом перегонів в окрузі № 62 вважається кандидат від влади, голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Рижук.

Крім того, рішення про реєстрацію Сацюка в якості кандидата в нардепи може коштувати місця в ЦВК двом членам комісії - Магері і Шелудьку. Зазначимо, вони займають місця в ЦВК за квотою опозиції.