ua en ru

ЦВК не задовольнила заяву про скасування реєстрації Сацюка і не визнала дії своїх членів незаконними

Центральна виборча комісія (ЦВК) відмовила в задоволенні заяви Ганни Федорченко, яка просила ЦВК скасувати реєстрацію кандидата в народні депутати Володимира Сацюка, який балотується по виборчому округу № 62. За таке рішення ЦВК проголосувала єдиноголосно15 голосами, передає кореспондент РБК-Україна.

Як зазначив доповідач з даного питання, член ЦВК Володимир Шелудько, в своїй заяві Ганна Федорченко просила Центрвиборчком скасувати реєстрацію кандидата в народні депутати по 62 одномандатному виборчому округу, одного з колишніх керівників СБУ, Володимира Сацюка. Федорченко посилається на постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 19 серпня 2012 року, в якому визнано незаконною і скасовано постанову ЦВК від 3 серпня 2012 року (№ 147) про реєстрацію кандидатів у народні депутати, які балотуються в одномандатних виборчих округах в порядку самовисування в частині про реєстрацію кандидатом у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 62 Володимира Сацюка.

За словами Шелудько "за станом на 21 серпня 2012 року згадана постанова суду в законну силу не вступила, крім того Законом України "Про Центральну виборчу комісію" та іншими Законами України ЦВК не наділена повноваженнями розглядати звернення щодо рішень, дій чи бездіяльності ЦВК та її членів , а значить у ЦВК відсутня компетенція щодо розгляду питання порушення присяги членом ЦВК", про що також у своїй заяві просила Федорченко.

У зв'язку з вищевикладеним, ЦВК прийняла рішення поінформувати Анну Федорченко про неможливість розгляду її звернення в частині скасування реєстрації кандидатом у народні депутати України Сацюка до вступу рішення Київського адміністративного апеляційного суду від 19 серпня в законну силу. Також залишено без розгляду звернення Федорченко в частині про порушення присяги членами ЦВК.

Нагадаємо, 19 серпня Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення ЦВК про реєстрацію колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка кандидатом в депутати по округу № 62 в Житомирі. Підставою для скасування реєстрації Сацюка став той факт, що він не проживав на території України останні п'ять років. Крім того, суд визнав незаконними дії членів ЦВК Андрія Магери та Валерія Шелудька в ході проведення реєстрації.