ua en ru

ЦВК може прийняти рішення про проведення перевиборів по проблемним округам після отримання протоколів від ОВК, - Усенко-Чорна (доповнення)

Центральна виборча комісія (ЦВК) може прийняти рішення про проведення повторних виборів на проблемних округах, але тільки після того, як окружні виборчі комісії (ОВК) представлять ЦВК підписані протоколи. Про це заявила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, передає кореспондент РБК-Україна.

"В разі, коли буде встановлено, що в процесі встановлення результатів були задіяні такі "методи", як сльозогінний газ, кийки, "Беркут", і коли вночі хтось попсував бюлетені, змінив волевиявлення громадян, коли викинув бюлетені за одного кандидата, хтось змінив голосування і результати на певних дільницях, безумовно, ЦВК механічно результати таких округів приймати не буде. І я вважаю, що ми повинні приймати рішення, керуючись Конституцією, керуючись верховенством права - визнавати голосування в окрузі цілком недійсним, приймати рішення про проведення повторного голосування на таких округах, тому що зараз встановити результати на тих спотворених бюлетенях, на тих спотворених протоколів, коли загін "Беркута" з газом і кийками вночі вносив відповідні правки, - вже неможливо", - зазначила Усенко-Чорна.

За її словами, ЦВК наразі ніяк не реагуватиме на ситуацію у проблемних округах та буде приймати рішення вже тоді, коли протоколи від цих проблемних округів надійдуть до ЦВК та будуть розглядатися на засіданні.

Разом з тим Усенко-Чорна зазначила, що ЦВК не зможе прийняти протоколи від деяких ОВК, оскільки на деяких округах, де були зіпсовані та порвані бюлетені, встановити правильні результати виборів неможливо. Саме щодо цих округів ЦВК може прийняти рішення про проведення повторних виборів.

Читайте також: ЦВК проведе нараду з приводу фальсифікації на окремих округах