ua en ru

Цензура на телебаченні залишиться, - експерти.

Цензура на телебаченні залишиться попри заяви журналістів ТСН про тиск на свободу слова. Такої думки дотримується керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, передає «Політична думка».

«Зараз маса журналістів , які залюбки робитимуть усе, що їм скажуть. Не хочете ви працювати в таких умовах? Тоді до побачення. Прийдуть інші і зроблять. Тому потреби в репресіях сміливих і кваліфікованих журналістів навіть немає», - вважає І.Бекешкіна.

Вона звернула увагу на те, що зараз експертне середовище зникло із ЗМІ. «Запровадженням цензури займаються безпосередньо власники телеканалів. Чи диктує їм таку політику влада? Звичайно, темників, може, і немає, але інші впливи очевидні. Влада безумовно боїться свободи слова і зацікавлена в її обмеженні. Телеканали в свою чергу бояться історій з ліцензуванням, «наїздів» різних податкових і таке інше... В Україні зараз ситуація, як в Росії, де всі телеканали контрольовані, але є «Ехо Москви» і Інтернет», - сказала керівник фонду «Демократичні ініціативи».

На думку політичного експерта Сергія Тарана, запровадження цензури на провідних телеканалах очікувалося. «Звичайно, влада зацікавлена в обмеженні слова. Очевидні дві тенденції - абсолютна влада у Партії регіонів і обмежені електоральні ліміти. Тому що політика влади розрахована лише на дев'ять областей, де переміг Віктор Янукович. Більшість областей хотіли іншого Президента. Коли підтримка влади обмежена , то відбувається політична криза. І аби не допустити політичної кризи, влада намагається запровадити цензуру. Власники ж каналів лише опосередковано відповідають за те, що відбувається в їхніх програмах. Вони, як і інші бізнесмени, потрапили в ситуацію, коли треба або грати за правилами влади або ж іти з бізнесу», - наголосив С.Таран.

Директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар нагадала, що ситуація на каналі 1+1 визрівала давно. «Останній підсумковий випуск справді був останньою краплею, який переповнив чашу терпіння. Чи прислухаються власники? Хотілося б вірити. Бо це єдиний прецедент публічності проблеми , такий собі рубікон, за яким або журналісти інших каналів візьмуть приклад з ТСН і солідарно захищатимуть основи професії, або ми побачимо боротьбу з неугодними і автоматично закриття свободи слова загалом на якийсь період. Безумовно з приходом влади В.Януковича ситуація стала гіршою, новини на більшості телеканалів стали очищені так би мовити від критики... Гострі теми не порушуються, інформації суспільно значущої уникають, а журналісти просто не мають можливості знайти справжні причини і основи тих чи інших явищ. Чи підтримають цих журналістів інші? Сподіваюся, що журналісти інших телеканалів усвідомлять необхідність підтримати коллег», - сказала В.Сюмар.

А народний депутат від НУ-НС, журналіст Ольга Герасим'юк підкреслила, що «журналісти зробили не просто сміливий, а героїчний громадянський вчинок». «Впевнена, що український народ і журналісти, зокрема, не здадуть свою державу», - резюмувала О.Герасим'юк.