ua en ru

Яценюк закликав громадськість брати участь в податковій реформі

Яценюк закликав громадськість брати участь в податковій реформі Фото: Арсеній Яценюк

Прем'єр вважає, що ставки податків повинні бути результатом суспільного компромісу

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав громадськість брати участь в обговоренні податкової реформи. Про це він заявив в ході своїх щотижневих "10 хвилин з прем'єр-міністром".

"Важливо усвідомити, що введення податків має стати предметом суспільного консенсусу", - заявив він.

"Зараз я звертаюся з тим, щоб ми почали цей публічний діалог про те, яка нова податкова система країни має бути, яка відображає інтереси кожного громадянина, кожного підприємства і держави", - додав прем'єр.

Яценюк заявив, що Україна повинна мати свою власну податкову модель.

"Протягом останнього півроку ми проаналізували 14 найбільш вдалих економічних податкових моделей в світі, також провели зустрічі з підприємцями, експертами і прийшли до висновку, що Україна повинна в першу чергу орієнтуватися на свої економічні реалії, на свої економічні потреби, повинна мати власну податкову модель, а не рекомендовану кимось", - зазначив прем'єр.

На думку Яценюка, розмір ставки не є основним у реформуванні податкової системи. Він зазначив, що раніше існувало близько 90 різних ставок, що призводило до значних зловживань, як з боку платників податків, так і з боку податкових інспекторів.

"Уряд пропонує запровадити єдині базові ставки ключових податків - податку на додану вартість, єдиного соціального внеску, податку на доходи фізичних осіб та податку на прибуток", - сказав прем'єр-міністра.

Він підкреслив, що дискусія щодо цих ставок має відбутися в "широкій середовищі".

"На даному етапі ми пропонуємо встановити базову ставку для чотирьох ключових податків у розмірі 20%. З одного боку це встановлює рівень податків, з іншого боку це дає нам можливість збалансувати бюджет", - сказав Яценюк.

Він зазначив, що кожен рік ця ставка буде поступово скорочуватися.

"Але, ще раз наголошую, ця базова ставка є предметом нашої з вами спільної дискусії", - зазначив Яценюк.

Нагадаємо, Кабмін пропонує до 2018 р. ввести єдиний податок на зарплату у розмірі 20%.