ua en ru

Яценюк доручив скоротити тривалість рейсу по "Шовковому шляху" до 10 днів

Яценюк доручив скоротити тривалість рейсу по "Шовковому шляху" до 10 днів Фото: Арсеній Яценюк

На думку Пивоварського, цілком реально скоротити тривалість маршруту до 10 діб

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Мінінфраструктури вивчити можливості скорочення тривалості рейсу новим "Шовковим шляхом" до десяти днів і зниження собівартості перевезень. Про це глава уряду заявив під час наради щодо прибуття експериментального поїзда Україна-Грузія-Азербайджан-Казахстан-Китай в кінцеву точку маршруту, передає прес-служба Кабміну.

"Добре, що цей поїзд ішов 15 днів, а не 30, але після того як проаналізована вся технічна і методологічна складова проходження поїзда, нам необхідно скоротити терміни. Якщо вдасться зробити, щоб такий поїзд йшов протягом десяти днів, це додатково дасть нам можливість компенсувати витрати на новий транзитний шлях і прискорити поставки українських вантажів", - підкреслив прем'єр.

Також Яценюк впевнений, що є можливість істотно зменшити собівартість перевезень новим "Шовковим шляхом".

"Зараз доставка одного контейнера в кінцевий пункт призначення в середньому коштує 5,5 тисяч доларів, що трохи дорожче, ніж стандартний шлях транзиту через Росію", - повідомив глава уряду.

Прем'єр-міністр звернувся до Міністерства інфраструктури "завершити весь переговорний процес, остаточно вирішити всі технологічні питання щодо перетину митниці, прискоренню процедури перевезення вантажів, спрощення оформлення".

У свою чергу, міністр інфраструктури Андрій Пивоварський зазначив, що тестовий рейс показав, на яких ділянках можна виграти час. Завдяки цьому і усуненню неефективних простоїв, цілком реально скоротити тривалість маршруту до 10 діб.

"Маршрут складний і об'єднує 6 учасників, зокрема операторів контейнерного поїзда і терміналів на поромних переправах. Але логістика відпрацьована і всі юридичні деталі будуть формалізовані до кінця лютого. Це дозволить зробити перевезення новим Шовковим шляхом дешевшими, а отже збільшить кількість потенційних клієнтів", - підкреслив міністр.

Вітаю Міністра інфраструктури і всю нашу урядову команду з тим, що перший тестовий потяг Україна-Грузія-Азербайджан-Каза...

Опубликовано Арсеній Яценюком 2 февраля 2016 г.

Нагадаємо, Китай підтримав ідею України про Транскаспийском маршрут в обхід РФ.