ua en ru

Ціни виробників промпродукції в Україні в червні знизилися на 0,6%

Ціни виробників промпродукції в Україні в червні знизилися на 0,6% Фото: промпродукция незначно подешевшала (УНІАН)

Порівняно з червнем минулого року ціни зросли на 26,3%

В Україні (без урахування тимчасово окупованій території Криму, м. Севастополя та частині зони проведення АТО) ціни виробників промислової продукції в червні 2017 року зменшилися на 0,6% порівняно з травнем 2017 року. Про це повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

При цьому порівняно з червнем 2016 р. ціни виробників промпродукції зросли на 26,3%, а з початку 2017 року - на 6,1%.

Так, у добувній промисловості та розроблення кар'єрів у червні продукція подешевшала на 3,4%. У добуванні залізних руд зниження цін склало 8,2%, сирої нафти - 5,9%. Разом з тим у видобутку каменю, піску та глини ціни виріс на 1,7%, кам'яного вугілля - на 0,4%.

Ціни в переробній промисловості знизилися на 0,5%, зокрема, у виробництві коксу та продуктів нафтопереробки - на 3%, металургійному виробництві - на 1,8%, хімічних речовин і хімічної продукції - на 0,5%. У той же час у виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування зафіксовано зростання цін на 0,9%, іншої неметалевої мінеральної продукції - на 0,5%, основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів - на 0,4%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів відбулося зниження цін на 0,1%, у т.ч. у виробництві олії та тваринних жирів - на 3,8%, цукру - на 2,0%, продуктів борошномельно-круп'яної промисловості - на 0,5%. Разом з тим у виробництві м'яса та м'ясних продуктів продукція подорожчала на 4,3%, тютюнових виробів - на 0,8%, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів, а також напоїв - на 0,3%.

У постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря ціни зросли на 0,3% за рахунок подорожчання електроенергії.

Нагадаємо, інфляція в Україні в червні 2017 року склала 1,6%.