ua en ru

Ціни виробників промпродукції в Україні в травні знизилися на 1,3%

Ціни виробників промпродукції в Україні в травні знизилися на 1,3% Фото: промпродукция трохи подешевшала (УНІАН)

Порівняно з травнем минулого року ціни зросли на 27,1%

В Україні (без урахування тимчасово окупованій території Криму, м. Севастополя та частині зони проведення АТО) ціни виробників промислової продукції в травні 2017 року зменшилися на 1,3% порівняно з квітнем 2017 року. Про це повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

При цьому порівняно з травнем 2016 р. ціни виробників промпродукції зросли на 27,1%, а з початку 2017 року - на 6,7%.

Так, у добувній промисловості та розроблення кар'єрів у травні відбулося здешевлення продукції на 9,8%, зокрема у видобутку металевих руд - на 22%, сирої нафти - на 5,9%, природного газу - на 1,2%. У той же час у видобутку кам'яного вугілля ціни зросли на 1,1%.

У переробній промисловості продукція подорожчала на 0,5% в основному за рахунок зростання цін у виробництві коксу та коксопродуктів на 6,7%, основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів, гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції; автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів; металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування, на 0,5-0,6%. У той же час у виробництві продуктів нафтопереробки ціни знизилися на 8%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів ціни зросли на 0,8%, у т.ч. у виробництві тютюнових виробів - на 1,9%, м'яса та м'ясних продуктів - на 1,6%, олії та тваринних жирів - на 1,2%, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів - на 1,1%, напоїв - на 0,8%. Разом з тим у виробництві молочних продуктів зафіксовано здешевлення продукції на 1,6%, цукор - на 0,6%.

У постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря відбулося зниження цін на 2,1%, що зумовлено здешевленням електроенергії на 2,3%.

Нагадаємо, інфляція в Україні в травні 2017 року склала 1,3%.