ua en ru

Ціни виробників промпродукції в Україні в січні знизилися на 0,3% 

Ціни виробників промпродукції в Україні в січні знизилися на 0,3%  Фото: промпродукция незначно подешевшала 

Порівняно з груднем минулого року ціни трохи знизилися 

В Україні (без урахування тимчасово окупованій території Криму, м. Севастополя та частині зони проведення АТО) ціни виробників промислової продукції в січні 2017 року знизилися на 0,3% порівняно з груднем 2016 року. Про це повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

При цьому порівняно з січнем 2016 р. ціни виробників промпродукції зросли на 36,8%.

Так, у добувній промисловості та розроблення кар'єрів у грудні ціни зросли на 8,8%, зокрема у видобутку сирої нафти - на 28,7%, залізних руд - на 11,4%, кам'яного вугілля - на 7,7%, каменю, піску та глини - на 4,2%.

Ціни на продукцію переробної промисловості підвищилися на 2,7%, у т.ч. у виробництві хімічних речовин і хімічної продукції - на 5,5%, автотранспортних засобів, причепів і напів-причепів - на 5%, коксу та продуктів нафтопереробки - на 4,6%, металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і обладнання - на 3,8%, комп'ютерів, електронної та оптичної продукції - на 2,8%, основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів, а також електричного обладнання - на 2%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів відбулося подорожчання продукції на 1,3%. При цьому у виробництві молочних продуктів, зростання цін склало 3,5%, напоїв - 2,7%, олії та тваринних жирів - 2,5%, продуктів борошномельно-круп'яної промисловості - 1,7%, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів - 1,5%. У той же час у виробництві тютюну зафіксовано зниження цін на 3,7%, цукру - на 0,6%.

У постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря, ціни знизилися на 12,6% за рахунок здешевлення електроенергії на 13,8%. У той же час ціни на теплоенергію підвищилися на 1%.

Нагадаємо, інфляція в Україні в січні 2017 року склала 1,1%.