ua en ru

Ціни виробників промпродукції в Україні в червні зросли на 0,6%

Ціни виробників промпродукції в Україні в червні зросли на 0,6% Фото: продукція добувної промисловості та розробки кар'єрів в червні подешевшала на 0,1%

З початку року ціни зросли на 23,4%

В Україні (без урахування тимчасово окупованої території Криму, м. Севастополя і частини зони проведення АТО) індекс цін виробників промислової продукції у червні 2015 р. склав 100,6% проти 99,6% в попередньому місяці. Про це повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

При цьому порівняно з груднем 2014 р. ціни виробників промпродукції зросли на 23,4%, а порівняно з червнем 2014 р. - на 37,9%.

За даними Держстату, продукція добувної промисловості і розроблення кар'єрів у червні подешевшала на 0,1%, у т.ч. у добуванні сирої нафти - на 2,4%, каменю, піску та глини - на 1,2%, природного газу - на 0,7%. Водночас у добуванні металевих руд ціни підвищилися на 1,2%.

Продукція підприємств переробної промисловості подорожчала на 0,6%. При цьому у виробництві автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів зростання становило 2,3%, хімічних речовин і хімічної продукції - 1,6%, основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів - 0,8%, електричного устатковання - 0,4%.

У той же час у металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин та устатковання відбулося здешевлення продукції на 0,9%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів ціни зросли на 1,2%, зокрема, у виробництві цукру - на 4,0%, тютюнових виробів - на 3,8%, переробленні та консервуванні фруктів і овочів - на 2,5%, виробництві олії та тваринних жирів - на 2,1%, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів - на 0,7%.

Разом з тим у виробництві продуктів борошномельно-круп'яної промисловості зафіксовано зниження цін на 3,5%.

У постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря відбулося підвищення тарифів на 0,8%, у т.ч. на електроенергію - на 0,8%, теплоенергію - на 0,4%.

Нагадаємо, інфляція в Україні в червні сповільнилася до 0,4%.