ua en ru

Ціни виробників промпродукції в Україні в травні знизилися на 0,4%

Ціни виробників промпродукції в Україні в травні знизилися на 0,4% Фото: виробництво готових металевих виробів подешевшало на 1,5%

Індекс цін виробників промислової продукції в травні склав 99,6%

В Україні (без урахування тимчасово окупованій території Криму р. і Севастополя) індекс цін виробників промислової продукції в травні 2015 р. склав 99,6% проти 104,0% в квітні і 122,7% з початку року. Про це повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

Продукція добувної промисловості та розроблення кар'єрів у травні подешевшала на 4,3%. Зокрема, у видобутку металевих руд ціни знизилися на 13,9%, природного газу - на 1,3%.

Разом з тим у видобутку сирої нафти продукція подорожчала на 8,1%, каменю, піску та глини - на 7,5%, кам'яного вугілля - на 0,4%. У переробній промисловості ціни знизилися на 0,4%.

При цьому у виробництві продуктів продукція нафтопереробки подешевшала на 4,8%, коксу та коксопродуктів - на 2,9%, металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування - на 1,5%.

У той же час у виробництві гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції, електричного обладнання, хімічних речовин і хімічної продукції, основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів стався зростання цін на 0,7-0,4%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів індекс цін склав 100%. У виробництві м'яса та м'ясних продуктів ціни зросли на 3,5%, цукру - на 3,1%, переробленні та консервуванні овочів та фруктів - на 1,8%, виробництві напоїв - на 1,7%, молочних продуктів - на 0,8%. В той же час продукція підприємств з виробництва олії та тваринних
жирів подешевшала на 3,6%, борошномельно-круп'яної промисловості - на 3,1%, тютюнових виробів - на 0,2%.

У постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря відбулося підвищення тарифів на 1,5%, у т. ч. на теплоенергію - на 9,0%, електроенергію - на 0,7%.

Зазначимо, інфляція в Україні в травні сповільнилася до 2,2%.