ua en ru

Ціни на зріджений газ на оптовому ринку України станом на 12 серпня 2011 р. в середньому виросли на 30% - до 10 тис 450 грн/т, - експерт

Ціни на зріджений газ на оптовому ринку України станом на 12 серпня 2011 р. в середньому виросли на 30% - з 7 тис 700 грн/т до 10 тис 450 грн/т. Про це РБК-Україна повідомив заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.
"Ціни на зріджений газ на оптовому ринку станом на 12 серпня 2011 р. в середньому виросли з 7 тис 700 грн/т до 10 тис 450 грн/т, тобто на 30%, а на роздрібному ринку 1 липня ці ціни в середньому складали 5 грн 49 коп/л, а виросли до 12 серпня до 6 грн 54 коп/л, тобто на 20%. Першопричина - це те, що держава втратила контроль за ситуацією на цьому ринку, у зв'язку з чим окремі суб'єкти господарства поспішили скористатися цією можливістю і здійснити далеку від чистої конкурентної боротьби діяльність. На спеціалізованих аукціонах ціна в 3-4 рази нижча, ніж в середньому по ринку. У зв'язку з цим окремі суб'єкти отримують серйозні конкурентні переваги, реалізовуючи куплений на цих аукціонах газ для АЗС", - повідомив Рябцев.
Також експерт відзначив, що вітчизняні НПЗ не вважають цей продукт за прибутковий, віддаючи перевагу виробництву бензину і ДТ. "За останні три роки обсяг імпорту зрідженого газу виріс з 0 до 25%. У липні був створений штучний дефіцит на цьому ринку. Великі партії зрідженого газу були зупинені на кордоні", - зазначив експерт.
Також він додав, що в середньому по Україні ціни на зріджений газ складають 6 грн 50 коп/л, в той час, як в Криму, Києві і Київській області ці ціни коливаються від 6 грн 80 коп/л до 7 грн 10 коп/л. "В середньому різниця по цінах на цей газ по Україні складає 50-70 коп. Ситуація на цьому ринку не врегульована по сьогоднішній день: проблеми на кордоні, держава досі не включила зріджений газ в прогнозний баланс нафтопродуктів, у компаній немає можливості отримувати цей ресурс і так далі Якщо ситуація не врегулюється, то можна буде чекати вирівнювання цін по всій території України до цін в лідируючих областях (Києві, Криму, Київській області) найближчим часом", - зазначив Рябцев.