ua en ru

Ціни на сировину впали до найнижчого рівня з часів кризи 2008 р

Індекс Bloomberg Commodity Total Return Index Ш колишній DJ-UBS) вчора опускався до 237,33 пункту - це найнижчий показник з липня 2009 р. А в понеділок на конференції з сировинних ринків, організованою Financial Times в Сінгапурі, самим популярним описом ситуації було вислів "довгострокова стагнація": вона прийшла на зміну довгостроковому "бичачому" ринку 2000-х рр., або, як його ще називали, сировинному суперциклу.

Індекс Bloomberg Commodity Total Return Index Ш колишній DJ-UBS) вчора опускався до 237,33 пункту - це найнижчий показник з липня 2009 р. А в понеділок на конференції з сировинних ринків, організованою Financial Times в Сінгапурі, самим популярним описом ситуації було вислів "довгострокова стагнація": вона прийшла на зміну довгостроковому "бичачому" ринку 2000-х рр., або, як його ще називали, сировинному суперциклу. Нафту сорту Brent тепер може ще довго коштувати менше 100 дол. за барель, пише газета "Відомості".

Причини зниження цін на сировину різні. Сільськогосподарські товари подешевшали через відмінного врожаю, насамперед у США, каже Девід Фуллер, видавець інвестиційного бюлетеня Fuller Treacy Money; виняток - кава, який через неврожай в Бразилії виявився найбільш прибутковою культурою.

Низькі ціни на метали пов'язані з невпевненим відновленням світової економіки і уповільненням зростання в Китаї. Ціни на мідь, яка вважається індикатором ситуації в економіці, так як використовується в багатьох секторах промисловості, близькі до рівнів середини 2010 р. (6730 дол. за тонну проти майже 10,2 тис. дол. у лютому 2011 р.).

Інвестори розлюбили золото: хедж-фонди беруть його в борг у центробанків і грають на пониження, вказує Фуллер.

Індекс Bloomberg Commodity тільки з кінця червня втратив 12,5%. Динаміка цін на сировину буде в основному залежати від глобальних макроекономічних чинників, а вони виглядають слабкими на період до 2016 р., попереджають експерти Citigroup.

"Якщо в минулому десятилітті підйом на нафтовому ринку пояснюється швидким зростанням попиту і браком пропозиції, то тепер ці фактори помінялися місцями, - пишуть вони. - Прогноз пропозиції з боку США буде і надалі підвищуватися, а світового попиту - знижуватися".

Зараз, за оцінкою Citi, пропозицію сирої нафти перевищує попит у світі на 0,4 млн бар. в день, нафтопродуктів - трохи менше. "Ситуація стає проблематичною для традиційних експортерів нафти, від Росії до країн Близького Сходу, з-за розвитку видобувних технологій, сланцевого буму в США, перспектив видобутку сланцевої в інших країнах і помітного збільшення виробництва енергії з відновлюваних джерел. Щоб утримувати ціну Brent вище 100 дол., буде потрібно значне скорочення видобутку", - вважає Фуллер. Вчора ціна Brent впала до 20:00 мск на 2% до 92,2 дол. (а в ході торгів опускалася нижче 92 дол.), WTI - на 0,9% до 89,95 дол. З середини червня ціна Brent впала на 19,9%.

Надлишок нафти в світі утворився багато в чому з-за невпинного зростання видобутку в США - з 2012 р. надбавка склала понад 3 млн бар. в день. За розрахунками Міжнародного енергетичного агентства, восени США вийдуть на перше місце в світі по видобутку нафти і газоконденсатних рідин; вже в липні США зрівнялися з Саудівською Аравією - по 11,5 млн бар. За оцінкою Citi, виробництво рідких енергоресурсів (нафта сира, газоконденсатні рідини, біопаливо) в США в 2015 р. досягне 15 млн бар. в день.