ua en ru

Ціни на продукти в світі знизилися до чотирирічного мінімуму

Світові ціни на продовольчі товари у вересні впали до найнижчого з серпня 2010 року рівня.

Світові ціни на продовольчі товари у вересні впали до найнижчого з серпня 2010 року рівня. Про це йдеться в останньому випуску доповіді "Продовольчий прогноз" і в новому індекс продовольчих цін Продовольчої і сільськогосподарської ООН (ФАО).

Індекс ФАО - показник щомісячних змін міжнародних цін на кошик продовольчих сировинних товарів (зернові та олійні культури, молочні продукти, м'ясо і цукор) у вересні становив 191,5 пунктів, що нижче показників серпня на 5,2 пункту (2,6%), йдеться в новій доповіді ФАО.

Щодо вересня 2013 року новий індекс впав на 12,2 пункту (6,0%). Індекси знижується вже шостий місяць поспіль - таких тривалих періодів зниження цін не було з кінця 1990-х років, наголошується в доповіді ФАО.

Найсильніше впали індекси цін на цукор і молочні продукти, за ними слідують індекси цін на зернові і рослинні масла. Ціни на м'ясо практично не змінилися: у вересні їх індекс виріс на 22 пункту порівняно з вереснем минулого року і досяг свого історичного максимуму, проте в порівнянні з серпнем збільшення склало лише 0,3 пункту. Високі ціни на м'ясну продукцію призведуть до того, що загальна сума, яку країни витратять на імпорт продуктів в 2014 році, знову перевищить 1 трлн дол., що відбувається вже п'ятий рік поспіль, вважають у ФАО.

У доповіді говориться, що заборона Росії на ввезення молочної продукції з низки країн, який став реакцією у відповідь Кремля на санкції Заходу, продовжує впливати на світові ціни на молочні продукти. В Євросоюзі молочні ферми перекваліфіковуються на виробництво сухого молока, так воно краще зберігається і забезпечує більш стабільний прибуток.

Зниження міжнародних цін на зернові сприяють хороші врожайні збори і рясні запаси зерна. В 2014 році, згідно з прогнозом ФАО, світове виробництво пшениці в 2014 році досягне рекорду і складе 2,523 млрд т, що на 65 млн т більше, ніж йшлося у попередньому прогнозі.

Незважаючи на оптимістичні прогнози ФАО і світове зниження цін на продовольство в Росії продовжують дорожчати продукти. Це пов'язано в першу чергу із забороною на імпорт деяких продуктів з країн, що підтримали санкції проти Росії.

Згідно з даними Росстату, за перший тиждень жовтня споживчі ціни зросли на 0,2%, такий темп зростання інфляції зберігається вже три тижні. Особливо швидко дорожчають продукти, які потрапили під ембарго, м'ясо, а також овочі і фрукти, які традиційно восени дешевшають.

Нагадаємо, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, Україна готова почати експорт до Євросоюзу свинини і кондвиробів.