ua en ru

Ціни на продовольство в 2012 р. знизяться через уповільнення світової економіки, - ООН

Ціни на продукти харчування в цьому році знизяться на тлі уповільнення зростання економіки і збільшення безробіття, прогнозує Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО). Їжа, однак, подешевшає ненадовго - в перспективі найближчих десяти років практично всі продукти харчування продовжать дорожчати.

"Ми починаємо помічати зниження цін на продовольство", - заявив генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва, виступаючи на конференції в Ханої. Здешевленню продуктів харчування сприятиме уповільнення темпів економічного зростання, а також збільшення безробіття в розвинених країнах і країнах, які знизять попит. За прогнозом МВФ, світова економіка сповільнить своє зростання з 3,8% в 2011 р. до 3,3% за підсумками цього року.

Крім того, експерти ФАО очікують близького до рекордного врожаю основних зернових культур на тлі прагнення фермерів заробити на рекордних цінах, що встановилися торік. У лютому 2011 р. ціни на продовольство досягли максимуму з моменту початку вимірів в 1990 р., засвідчив індекс ФАО, що відслідковує вартість 55 основних продуктів. Незважаючи на те, що в лютому цього року їжа подорожчала вдруге поспіль після піврічної перерви, зараз вона все одно на 10% дешевше, ніж рік тому. Пшениця подешевшала в порівнянні з лютневим максимумом на 29%, а рис подешевшав на чверть порівняно з піком вересня минулого року.

Експерти в цілому поділяють очікування ФАО. "Якщо виходити з того, що клімат не піднесе неприємних сюрпризів, врожаї основних сільськогосподарських культур в цьому році повинні бути хорошими. Це збільшить пропозицію. Попит же повинен трохи знизитися, враховуючи деяке уповільнення темпів зростання світової економіки. Все це повинно призвести до зниження вартості пшениці , рису, кукурудзи і цукру", - підтвердив РБК daily економіст Capital Economics по сировинним товарам Муктадіра Ур Рахман.

Тим не менш, зниження цін цьогоріч виявиться короткостроковим. У найближчі десять років більша частина продуктів харчування продовжить дорожчати. "Безумовно, в номінальному вираженні ми побачимо продовження зростання по всіх категоріях сировинних товарів", - прогнозує головний економіст ФАО по товарних ринках Абдолреза Аббасіан. При цьому одну з головних загроз буде представляти зростаюча залежність цін на продукцію сільського господарства від вартості енергоносіїв і коливань на валютних ринках.

У більш віддаленому майбутньому сільгоспвиробникам також доведеться реагувати на зростання населення планети. Очікується, що до 2050 р. воно збільшиться з 7 млрд до 9 млрд людей. Щоб нагодувати їх, необхідно збільшити виробництво продуктів харчування на 70%, підрахувала ФАО.