ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent впали з початку дня більш ніж на 1%

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent знизилися з початку дня більш ніж на 1%. Станом на 13:30 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (серпень) - 98,90 (-1,33) при діапазоні котирувань 98,82-100,65;
- Light, Sweet Crude Oil (серпень) - 84,81 (-1,00) при діапазоні котирувань 84,81-86,20.

Негативна динаміка в цінах з операцій з нафтовими ф'ючерсами багато в чому обумовлена ​​збереженням стабільних позицій американського долара на міжнародному валютному ринку FOREX. Долар сьогодні ще трохи підріс проти євро та інших валют, що ускладнило покупки нафти та інших товарних активів, ціни на які встановлено у валюті США. Індекс долара для шести провідних світових валют (ICE dollar index spot) сьогодні оновив свій максимум за два роки, перевищивши позначку 83,6 пункту.

Опублікований сьогодні в Парижі щомісячний огляд Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) про стан і перспективи розвитку світового ринку нафти підтримки цінами на нафту не надав. Як випливає з даних МЕА, запаси нафти і нафтопродуктів країнах ОЕСР залишаються істотно вище своєї норми за останні п'ять років. При цьому нафтовидобуток в світі за підсумками червня складала близько 90,2 млн бар./день, що перевищує оцінку споживання нафти і нафтопродуктів - 80,9 млн бар./день. Можливо, що ситуація дещо покращиться в 2013 р., коли попит на нафту і нафтопродукти зросте до 90,9 млн бар./день, прогнозують представники МЕА.

Нафта на біржах сьогодні також дешевшає через фіксацію прибутку. Інтерес до покупок нафтових ф'ючерсів дещо ослабів після того, як напередодні вони піднялися в ціна на 2,3% і практично повністю відіграли своє падіння за попередній торговий день (за 10 липня). Нагадаємо, за підсумками торгів 11 липня 2012 р. офіційна ціна нафти Brent відновилася вище психологічного рівня 100 дол./бар., А офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) перевищила 85 дол./бар.