ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent знизилися більш ніж на 50 центів

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent знизилися з початку дня більш ніж на 50 центів. Станом на 14:25 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (червень) - 119,14 (-0,52) при діапазоні котирувань 119,02-119,80;
- Light, Sweet Crude Oil (червень) - 105,65 (-0,51) при діапазоні котирувань 105,54-106,05.

Нафта на біржах сьогодні дешевшає через очікуване збільшення в США комерційних запасів сирої нафти. Сьогодні в 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США із запасів нафти і нафтопродуктів в країні. Тим часом, за попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня, який завершився 27 квітня, збільшилися на 2,04 млн бар. Оцінка API виявилася трохи нижче прогнозу галузевих експертів, які напередодні ввечері припускали тижневе зростання нафтових запасів у США на 2,4-2,5 млн бар.

Негативна динаміка в цінах по операціях з нафтовими ф'ючерсами сьогодні додатково обумовлена обстановкою на міжнародному валютному ринку FOREX. Долар з початку дня помітно зріс проти євро та інших валют. Індекс долара для шести провідних світових валют сьогодні виріс майже на 0,6% і зараз тримається вище позначки 79,2 пункту, що не сприяє активним покупкам нафти та інших товарних активів, ціни на які встановлено у валюті США. Долар подорожчав на тлі даних про високий рівень безробіття в Німеччині (6,8%) і в цілому по країнах еврозони (10,9%).

У той же час, підтримку ринку нафтових ф'ючерсів сьогодні можуть надати дані щодо запасів нафтопродуктів у США. За оцінкою представників API, запаси бензинів у США знизилися за звітний тиждень на 3,9 млн бар., а запаси важких дистилятів зменшилися на 4,2 млн бар. Дані API виявилися краще прогнозу галузевих експертів, які напередодні ввечері очікували скорочення запасів бензинів на 1,0-1,1 млн бар. і зниження запасів важких дистилятів на 400-500 тис. бар.

Нагадаємо, за підсумками торгів 1 травня офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) підвищилася на 1,2% і вперше за п'ять тижнів встановилася вище за відмітку 106 дол./бар. У той же час ціна нафти Brent напередодні істотно не змінилася. Ціна нафти Brent підвищилася на 0,2% і перевищила значення 119,6 дол./бар., частково відігравши своє зниження за попередній торговий день.