ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet знижуються перед виходом даних по запасах нафти в США

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet знижуються перед виходом даних по запасах нафти в США. Тиск на нафтові котирування роблять очікування тижневого збільшення в США запасів сирої нафти.

Станом на 14:20 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (квітень) - 126,10 (-0,12) при діапазоні котирувань 124,55-126,32;
- Light, Sweet Crude Oil (квітень) - 106,38 (-0,33) при діапазоні котирувань 106,12-106,91.

Сьогодні о 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США по запасах нафти і нафтопродуктів в країні. Напередодні галузеві експерти прогнозували, що за підсумками звітного тижня, що завершився 9 березня, комерційні запаси сирої нафти в США могли збільшитися на 2,0-2,1 млн бар. Однак за попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які були опубліковані сьогодні в 23:30 за київським часом, запаси сирої нафти в США збільшилися більш істотно, ніж прогнозувалося напередодні. За даними API, запаси нафти в США виросли за тиждень на 2,8 млн бар.

У той же час деяку підтримку ринку надають очікування даних по запасах нафтопродуктів в США. Так, за даними API, запаси нафтопродуктів в США, скоротилися за звітний тиждень істотніше, ніж прогнозували напередодні галузеві експерти. У тому числі запаси бензинів в США, за даними API, скоротилися за тиждень на 2,1 млн бар. при прогнозі їх зниження на 1,4-1,5 млн бар. Разом з тим запаси важких дистилятів, за даними API, зменшилися за тиждень на 3,5 млн бар. при прогнозі їх скорочення на 1,5-1,6 млн бар.

Експерти Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) залишили без змін власний прогноз зростання споживання нафти і нафтопродуктів світовою економікою в 2012 р. В умовах уповільнення темпів зростання глобальної економіки і високих світових цін на нафту експерти МЕА не очікують істотного збільшення попиту на енергоносії в поточному році. Очікується, що в 2012 р. споживання нафти в світі складе 89,9 млн бар./день, що перевищить попит попереднього року на 800 тис. бар./день, або на 0,9%, як і прогнозувалося місяцем раніше.

Нагадаємо, напередодні нафта на біржах в Лондоні і в Нью-Йорку подорожчала. За підсумками торгів 13 березня 2012 р. офіційна ціна нафти Brent досягла нового максимального значення за 11 місяців і встановилася вище 126,2 дол./бар. Проте офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) напередодні змінилася неістотно і залишилася нижчою 107 дол./бар.