ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet ростуть на очікування підвищення попиту на енергоносії

Нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet сьогодні торгуються в позитивній ціновій зоні.

Нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet сьогодні торгуються в позитивній ціновій зоні. Станом на 10:50 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (січень) - 110,46 (+0,77) при діапазоні котирувань 109,60-110,47;

- Light, Sweet Crude Oil (січень) - 93,18 (+0,46) при діапазоні котирувань 92,64-93,31.

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet ростуть на очікуваннях підвищення глобального попиту на енергоносії, чому сприяють дані про збереження стабільної ділової активності в промисловості Китаю. Так, за остаточними даними за листопад, індекс ділової активності в промисловості КНР HSBC Final Manufacturing PMI склав 50,8 пункту проти 50,9 пункту місяцем раніше. Тим часом аналітики прогнозували, що даний показник в листопаді не перевищить 50,5 пункту.

Покупки нафтових ф'ючерсів сьогодні також додатково обумовлені очікуваннями підвищення попиту на енергоносії в США, де з початком грудня помітно похолодало і збільшилося споживання природного газу та котельного палива. Разом з тим американські НПЗ до грудня завершили регламентні роботи по сезонної переналадке обладнання і тепер зможуть переробляти більше нафти.

Зростання нафтових котирувань сьогодні також сприяє наближення майбутнього 4 грудня планового наради у Відні міністрів нафти країн ОПЕК. Вже кілька років картельная квота видобутку нафти залишається на рівні 30 млн бар./день. Однак, можливо, що на цей раз квота нафтовидобутку ОПЕК буде знижена з урахуванням зростання виробництва нафти в США, а також з урахуванням очікуваного відновлення експорту нафти Іраном, вважають експерти нафтового ринку.

Нафта на біржах сьогодні дорожчає через технічні покупки нафтових ф'ючерсів, які за минулий торговельний тиждень помітно подешевшали, забезпечивши привабливі умови для відкриття довгих позицій. За минулий торговельний тиждень (25-29 листопада) офіційна ціна нафти WTI знизилася на 2,09 дол./бар. (-2,2%), а барель нафти Brent став дешевше на 1,36 дол. (-1,2%).

У тому числі офіційна ціна нафти Brent за підсумками торгів 29 листопада опустилася до мінімуму за два з половиною тижні - до 109,69 дол./бар., а офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) за підсумками торгів 27 листопада впала до мінімуму майже за півроку - до 92,30 дол./бар. і з того дня лише трохи відіграла своє падіння, підвищившись на 0,4%.