ua en ru

Ціни на нафту на біржах впали в середньому на 3% через рекордне за 23 роки зростання запасів нафти в США

Нафта на біржах в Нью-Йорку і в Лондоні за підсумками торгів 3 квітня 2013 р. різко впала в ціні. За один торговий день ціни на нафтові ф'ючерси втратили в середньому 3%. При цьому офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) вперше за півтора тижні встановилася нижче за позначку 95 дол./бар., А ціна нафти Brent впала до чотиримісячного мінімуму, встановившись нижче 108 дол./бар. Головною причиною падіння цін на нафтові ф'ючерси стало рекордне за останні приблизно 23 роки збільшення в США комерційних запасів сирої нафти.
Результати біржових торгів для нафтових контрактів першої позиції 3 квітня 2013 р. склали:

- Офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (травень) на електронній товарній біржі InterContinental Exchange Futures Europe (IСE Futures Europe) в Лондоні втратила за день 3 дол. 58 центів (-3,2%) і опустилася до позначки 107,11 дол./бар. (найнижчий показник з 7 грудня 2012 р.) при діапазоні котирувань 106,78-110,43 дол./бар.;

- Офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (травень) на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) в Нью-Йорку впала на 2 дол. 74 центи (-2,8%) і опустилася до 94,45 дол./бар. (найнижчий показник з 22 березня ц.р.) при діапазоні котирувань 94,18-96,96 дол./бар.

До кінця березня - початку квітня ціни на нафтові ф'ючерси істотно зросли, через що інтерес до їх покупок помітно послабшав і сформувалася хороша премія для спекулятивних продажів. Однак учасники ринку утримувалися від глибокої корекції в очікуванні даних по запаси нафти в США.

Як повідомило напередодні Міністерство енергетики США, комерційні запаси сирої нафти в країні за підсумками звітного тижня, що завершився 29 березня, збільшилися на 2,7 млн ​​бар. і досягли рекордного рівня з липня 1990 р. - 388,6 млн бар.

З початку поточного року нафтові запаси в США збільшилися на 28,7 млн ​​бар. (+8%). У тому числі за підсумками останньої звітного тижня запаси сирої нафти виросли більш істотно, ніж прогнозували галузеві експерти, що викликало ліквідацію довгих позицій на ринку нафтових ф'ючерсів.

Тиск на нафтові котирування напередодні також надали слабкі макроекономічні дані з США по трудовій зайнятості та з ділової активності в сфері послуг. Так, за даними агентства ADP, в США за підсумками березня в приватному секторі (без обліку об'єктів сільського господарства) було створено 158 тис. нових робочих місць - найнижчий показник за чотири місяці. Для порівняння, в лютому цей показник був значно вищий - 237 тис. нових робочих місць.

Разом з тим індекс ділової активності в сфері послуг ISM Non-Manufacturing PMI у березні опустився до позначки 54,4 пункту - найнижчий показник за п'ять місяців. У лютому даний індикатор був помітно вищим і становив 56,0 пункту.

Продажам нафтових ф'ючерсів напередодні також сприяли опубліковані на початку поточного тижня дані про зниження ділової активності в промисловості Європи і США, через що на ринку сформувалися побоювання ослаблення попиту глобальної економіки на енергоносії.

Нагадаємо, за підсумками торгів 28 березня офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) досягла максимального значення за півтора місяця - 97,23 дол./бар., підвищившись за п'ять сесій на 5,1%. Тим часом офіційна ціна нафти Brent за підсумками торгів 1 квітня досягла максимального значення майже за чотири тижні - 111,08 дол./бар., підвищившись за шість сесій на 3,4%.

Читайте також: Ціна нафтового "кошика" ОПЕК знову просіла нижче 107 дол./бар