ua en ru

Ціни на енергоносії та електроенергію повинні бути дерегульовані, - експерт

Ціни на енергоносії та електроенергію повинні бути дерегульовані, - експерт Фото: Януш Копач (Dengi.ua)

Україна вже зробила перший крок до реформування галузі

Ціни на енергоносії та електроенергію повинні бути дерегульовані. Таку думку в коментарі Dengi.ua висловив директор секретаріату Європейського Енергетичного співтовариства Януш Копач.

Зокрема, він зазначив, що Україна вже зробила перший крок до реформування галузі - прийнятий закон про ринок електроенергії.

"Наступний крок – створення не спотвореного оптового ринку, де регулювання цін усувається або застосовується тільки в тих небагатьох випадках, коли конкуренція абсолютно відсутня. Що стосується ціноутворення, то роздрібні ціни повинні бути дерегульовані, щоб захистити зворотність капіталу і усунути перехресні субсидії", - зазначив Копач.

На думку енергоексперта, сьогодні країни ЄС відійшли від ручного принципу формування цін на енергоносії і тарифів "вартість плюс", що сприяло створенню конкурентних ринків газу, електроенергії, теплової енергії, вугілля, нафти і нафтопродуктів.

"Сьогодні в країнах ЄС працює саме такий підхід до функціонування енергоринку. Я не знаю, чому цього не було в Україні. Показник вартості, включаючи стимули для раціональних інвестицій, є основним принципом встановлення мережевих тарифів", - вважає Копач.

Він зазначив, що ринкові ціни на электронергию, а також прозорий доступ до пропускної спроможності мережі сприяють створенню конкурентних енергетичних ринків.

Як відомо, в 2016 році з ініціативи міжнародних організацій і донорів Україна почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси. 27 квітня 2016 року КМУ прийняв постанову №315, яким урівняв ціни на газ для промисловості та населення. Цим же рішенням визначена формула ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону.

3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Згідно цієї методології, вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Перший заступник голови МВФ Девід Ліптон заявив, що енергетична політика повинна залишатися відповідною програмним зобов'язаннями України перед МВФ, і рішення деполітизувати цей процес через застосування автоматичних формул має вирішальне значення.