ua en ru

Ціни на їжу на світовому ринку впали до мінімуму з 2008 р., - DW

Ціни на їжу на світовому ринку впали до мінімуму з 2008 р., - DW Фото: Восени очікується надлишок пшениці

Серед причин не тільки надлишок врожаю, але і побоювання аграріїв щодо можливої економічної кризи в Китаї

На світовому ринку продукти харчування подешевшали максимально з 2008 р., що пояснюється надлишком врожаю і не справдившимся очікуванням зростання попиту з боку економік, пише Deutsche Welle.

Тренд зниження цін тримається вже з 2011 р., але за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО) в серпні цього року було зафіксовано найбільш різке падіння цін з грудня 2008 р. зокрема, індекс продовольчих цін ФАО за місяць впав на 5,2%.

Подешевшали 4 з 5 основних товарних груп, що спостерігаються експертами ООН: зернові, молочні продукти, рослинні масла і цукор. Не знизилися ціни тільки на м'ясо.

Основні причини надлишку аграрної продукції на світовому ринку - гарний врожай і сприятливі погодні умови (за останні 3 роки не було великих посух та інших природних катаклізмів). Однак зниження цін, як пише видання, пояснюється не тільки повними складами. Свою роль відіграють падіння цін на нафту і очікування можливого економічної кризи в Китаї". Так, посівні площі і виробництво нарощувалися в розрахунку на зростаючий попит на продукти харчування з боку Китаю та інших економік, що розвиваються.

В результаті, загальносвітові складські запаси пшениці цієї осені можуть досягти рекорду за 29 років, тоді як ціни на продовольчі товари продовжать падати.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Китай може завести світову економіку в рецесію вже до 2016 р.