ua en ru

Центробанк Швейцарії планує скоротити базову ставку у відповідь на зміцнення франка

Національний банк Швейцарії прийняв заходи по боротьбі зі зміцненням місцевої валюти - швейцарського франка. Зокрема, банк планує скоротити базову ставку - цільовий коридор для ставки LIBOR по тримісячних кредитах у швейцарських франках з 0,00-0,75% до 0,00-0,25%. Про це йдеться в повідомленні Центробанку (ЦБ), передає РБК.
Крім того, в рамках боротьби зі зміцненням валюти ЦБ Швейцарії планує в найближчі дні значно збільшити обсяг франків на грошовому ринку. Так, поточні рахунки швейцарських фінансових установ повинні вирости з 30 млрд до 80 млрд франків. Після цього ЦБ перестане оновлювати свої боргові зобов'язання та угоди про купівлю цінних паперів з подальшим викупом до досягнення необхідного рівня поточних рахунків.
Останнім часом на тлі боргової кризи єврозони і США швейцарський франк стабільно зростав, оновлюючи історичні максимуми і до євро, і до долара. "З моменту попередньої квартальної оцінки монетарної політики Національного банку Швейцарії перспектива глобальної економіки погіршилася. У той же час зростання курсу франка значно прискорився за останні кілька тижнів. У зв'язку з цим перспективи швейцарської економіки істотно ослабли", - йдеться в заяві ЦБ.