ua en ru

Центробанк Росії залишив ставку рефінансування без зміни на рівні 8,25%

Рада директорів Банку Росії 28 жовтня 2011 р. прийняв рішення залишити ставку рефінансування без змін - на рівні 8,25%. Про це йдеться в повідомленні департаменту зовнішніх і громадських зв'язків Банку Росії. Ставки по операціях Банку Росії також залишені без змін.
Наголошується, що таке рішення прийнято на основі оцінки інфляційних ризиків і ризиків для стійкості економічного зростання, у тому числі обумовлених збереженням невизначеності розвитку зовнішньоекономічної ситуації.
Як наголошується в повідомленні Центробанку (ЦП) РФ, річні темпи інфляції у вересні-жовтні 2011р. продовжили знижуватися і станом на 24 жовтня склали 6,9% (у вересні - 7,2%, у серпні - 8,2%). Істотний внесок в уповільнення інфляції вносила динаміка цін на окремі групи продовольчих товарів, однак були відзначені ознаки поступового зниження даного ефекту. Також було відзначено зниження цін у сфері послуг. Разом з тим темпи інфляції за непродовольчими товарами не знижуються протягом кількох місяців, залишаючись на відносно високому рівні. На думку Банку Росії, що спостерігалося в останні місяці ослаблення курсу рубля може вплинути на рівень цін.
Динаміка макроекономічних показників у вересні 2011р. носила різноспрямований характер. У вересні 2011 р. зростання промислового виробництва в річному вираженні істотно знизився в порівнянні з аналогічним серпневим показником. У той же час у вересні ц.р. спостерігалося підвищення річних темпів зростання обсягу інвестицій в основний капітал. В ЦБ РФ відзначають, що відносно низький рівень безробіття, зростання доходів населення, зростання споживчого попиту і підвищення активності кредитування населення вплинули на прискорення зростання оборотів роздрібної торгівлі. На міжбанківському ринку в останні місяці спостерігається підвищення попиту банківського сектора на інструменти рефінансування, а збільшення ЦБ РФ обсягів надаваної ліквідності буде сприяти обмеженню зростання ринкових ставок.
Наступне засідання ради директорів Банку Росії, на якому будуть розглянуті питання грошово-кредитної політики, передбачається провести в останній декаді листопада 2011 р.
Нагадаємо, останній раз ЦБ РФ змінював облікову ставку 3 травня 2011 р., тоді ставка була підвищена на 0,25 процентного пункту - до 8,25%. Таким чином, вже більше 5 місяців ставка рефінансування залишається на тому ж рівні.