ua en ru

Центробанк Китаю має намір створити нові інвестфонди для диверсифікації валютних запасів

Центральний банк Китаю подумує створити нові інвестиційні фонди для диверсифікованості найбільших у світі валютних запасів, повідомляє Reuters з посиланням на місцеві ЗМІ.
Запропоновані фонди включають один або два для інвестицій частини валютних резервів Китаю в сировину і дорогоцінні метали, а також фонд, який зміг би проводити інтервенцію на валютних ринках для стабілізації обмінних курсів.
Валютні запаси Китаю виросли до 3,05 трлн дол. в першому кварталі, що викликало занепокоєння ринків з приводу того, як Китай може ефективно управляти резервами і уникнути занадто великої залежності від американського долара.
Повідомлення в ЗМІ не містить відповідей на багато питань, включаючи розміри таких фондів і можливу дату їхнього запуску. Також не повідомляється про те, навіщо Китаю потрібні нові фонди, коли вже є суверенний фонд добробуту, відомий як China Investment Corp (CIC). CIC був створений в 2007 р. і повністю фінансується за рахунок валютних резервів.
Фондом CIC розміром 300 млрд дол. управляє міністерство фінансів, а за основну частину валютних запасів відповідає державне валютне управління КНР (SAFE) - підрозділ Народного банку Китаю.
Для стримування зростання юаня центральний банк Китаю активно купував долари, які притікають в країну завдяки експорту. Великі і регулярні закупівлі американської валюти стали основною причиною накопичення величезних валютних запасів і спричинили сильний перекіс балансу ЦБ.
Для диверсифікації запасів чиновники і економісти закликають уряд більше купувати альтернативні валюти, такі як євро та ієна, а також інвестувати в сировину, включаючи нафту та золото.