ua en ru

Центробанк Ірану призвав уряд скоротити обсяг імпорту для нарощування внутрішнього виробництва

Глава Центрального банку Ірану Махмуд Бахмані призвав уряд країни скоротити обсяг імпорту і постаратися поглянути на накладені на Іран міжнародні санкції з позитивного боку, повідомляє РБК. За його словами, Ісламська Республіка повинна сфокусуватися на ввезенні виключно необхідних товарів, оскільки санкції в перспективі можуть посприяти збільшенню обсягів внутрішнього виробництва, передає Associated Press з посиланням на іранські ЗМІ.
Іранська економіка значною мірою постраждала від санкцій, що діють впродовж декількох років і покликаних присікти розвиток іранської ядерної програми. В даний час обсяг іранського імпорту перевищує 50 млрд дол., що є непосильним тягарем для національної економіки. Значну статтю імпортних витрат складає закупівля нафтопродуктів: будучи п'ятим по величині в світі експортером нафти, але не маючи в своєму розпорядженні інфраструктури для переробки сирого палива, Іран вимушений імпортувати 40% нафтопродуктів, необхідних для забезпечення внутрішнього попиту.
Нагадаємо, 9 червня 2010 р. Рада Безпеки ООН проголосувала за ухвалення нової резолюції санкції відносно Ісламської Республіки Іран. Відповідно до цієї резолюції, яку підтримали зокрема Росія і Китай, відносно Тегерана посилюється ембарго на торгівлю зброєю і розширюється список іранських організацій, що підлягають санкціям. Ірану забороняється купувати важкі озброєння, такі, як ударні вертольоти або ракети. Резолюція закликає приймати заходи проти іранських банків за кордоном, які підозрюються в причетності до ядерної або ракетної програм Тегерана. Крім того, в "чорний список" заносяться три підприємства, підконтрольні Національним судноплавним лініям Ірану (Islamic Republic of Iran Shipping Lines), плюс ще 15 компаній, що належать Корпусу вартових ісламської революції. Нова резолюція також закликає до введення режиму огляду іранських морських судів, подібного тому, який діє відносно КНДР.
У лютому 2010 р. влада Ірану оголосили про початок програми по збагаченню урану до 20%. До лютого 2010 р. у країні вироблявся уран із ступенем збагачення в межах 3,5%. За заявою іранських фахівців, високозбагачений уран необхідний для підтримки роботи дослідницького реактора в Тегерані, який виробляє ізотопи медичного призначення. Тегеранський реактор виробляє 20 різних радіоізотопів для лікування ракових хворих і працює на урані U-235 із ступенем збагачення в 20%. Збройовий уран має ступінь збагачення вище 90%, але західні країни, зокрема США і Німеччина, підозрюють, що за іранською програмою мирного атома ховається ворожа ядерна програма.