ua en ru

Центрвиборчком відмовився надати НАБУ інформацію про функціонування Держреєстру виборців

Центрвиборчком відмовився надати НАБУ інформацію про функціонування Держреєстру виборців Фото: ЦВК

Порушення захищеності Реєстру заблокує підготовку виборів або референдуму

Центральна виборча комісія (ЦВК) відмовилася надати Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) інформацію про функціонування Державного реєстру виборців. Про це повідомляє прес-служба ЦВК.

Так, 24 березня відбулось чергове засідання ЦВК.

"До Комісії надійшло звернення керівника другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України О. Карєєва щодо надання належним чином завірених копій або фотокопій оригіналів низки документів та інформації щодо впровадження, функціонування та захисту Державного реєстру виборців", - зазначається у повідомленні.

Так, при розгляді вказаного звернення ЦВК наголосила, що надання інформації щодо базових принципів функціонування та захисту автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи "Державний реєстр виборців" може призвести до порушення безпеки інформації цієї системи і, як наслідок, неможливості забезпечення захисту бази даних реєстру від несанкціонованого доступу та зловживання доступом, від незаконного використання його персональних даних, порушення цілісності його бази даних, його апаратного та програмного забезпечення.

У комісії наголосили, що порушення захищеності Реєстру заблокує підготовку виборів або референдуму, а відтак поставить під загрозу реалізацію конституційних виборчих прав громадян України та прав на участь у референдумі.

"Збір запитуваної інформації становить потенційну загрозу інформаційній безпеці держави, оскільки існує реальна загроза та можливість її передачі особам, які беруть участь у збройному конфлікті на сході України та незаконній окупації території нашої держави. А також – може свідчити про наявність ознак злочинів, передбачених статтями 111 та 365 Кримінального кодексу України, згідно з якими діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду, зокрема, інформаційній безпеці України, є державною зрадою, а також перевищенням влади або службових повноважень", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, раніше Генеральна прокуратура України визнала голову ЦВК Михайла Охендовського постраждалим у виробництві щодо незаконного притягнення його як завідомо невинного до кримінальної відповідальності.