ua en ru

"Центренерго" продало всю електроенергію компанії Коломойського за ціною нижче собівартості

"Центренерго" продало всю електроенергію компанії Коломойського за ціною нижче собівартості Фото: "Центренерго" (з відкритих джерел)
Автор: РБК-Украина

Державне ПАТ "Центренерго" 29 грудня провело аукціон з продажу 3,27 млн МВт-год з терміном постачання в січні-березні 2021 року. Весь обсяг електроенергії був проданий трейдеру "Юнайтед Енерджі" з групи Ігоря Коломойського за ціною 1160 грн за МВт-год.

Про це повідомляє "БізнесЦензор" з посиланням на дані торгів.

За даними торгів, цей обсяг становить близько 2% від загального річного споживання електроенергії в Україні – 150 млн МВт-год.

Для порівняння, за весь 2019 рік виробництво електроенергії станціями "Центренерго" склала 10,2 млн МВт-год, а реалізація – 9,2 млн МВт-год.

Нагадаємо, раніше глава "Центренерго" Олександр Корчинський в інтерв'ю зазначав, що собівартість виробництва електроенергії на станціях компанії при спалюванні вугілля держшахт становить приблизно 1,6 грн/кВт-ч.

Минулого тижня державний "Енергоатом" продав рекордні 13,33 млн МВт-год електроенергії з періодом постачання в першому півріччі 2021 року. Цей приблизно 40% прогнозної виробітку за цей період.

Як відомо, ПАТ "Центренерго" перейшло під операційний контроль групи "Приват" з липня 2019 року, після обрання президентом Володимира Зеленського. Контроль був встановлений після призначення главою компанії Володимира Потапенка.

Сам же Коломойський цю інформацію заперечив, однак в інтерв'ю "Цензор.Нет" назвав нове керівництво компанії "професійними та зрозумілими людьми", визнавши, що консультує Потапенко.

В кінці травня Фонд державного майна після трьох місяців невдалих спроб призначив нового керівника "Центренего", однак Потапенко залишився працювати в дирекції держкомпанії.