ua en ru

У центрі Мінська підприємці вимагали відставки президента Лукашенка

У центрі Мінська підприємці вимагали відставки президента Лукашенка Фото: білоруси вимагали спрощеної системи ведення бізнесу

Мітингарі влаштували ходу до адміністрації президента

У центрі Мінська (Білорусь) пройшла акція протесту індивідуальних підприємців: близько 500 осіб пройшли по місту, висуваючи в тому числі і політичні гасла. Про це повідомляє опозиційне видання "Хартія 97".

Зазначено, що учасники акції провели мітинг і влаштували ходу до президентської адміністрації. Деякі з них тримали в руках прапор Білорусі зразка початку 1990-х, а також плакати з закликами відставки президента Олександра Лукашенка.

Серед учасників акції були і лідери опозиції, в тому числі і помилуваний президентом Лукашенком лідер незареєстрованої партії "Народна громада", колишній кандидат у президенти Микола Статкевич.

Акція пройшла без сутичок із поліцією. Пізніше опозиціонери заявили про затримання голови незареєстрованої "Об'єднаної громадянської партії" Анатолія Лебедька, якому міліція інкримінувала порушення правил дорожнього руху.

Головною вимогою протестувальників було скасування президентського указу №222, який набув чинності 1 січня 2016 року. Відповідно до цього документу, підприємцям заборонено продавати продукцію легкої промисловості без сертифіката відповідності. Сертифікати ж ці вони не отримують, оскільки закуповують товар на дешевих ринках у Росії, де їм або не видають ніяких паперів, або видають фіктивні довідки. Внаслідок цього багато торгових точок у білоруських містах припинили роботу.

Об'єднуючий підприємців рух "Перспектива" назвав подію "колапсом роздрібного споживчого ринку".

Влада Білорусі не раз наголошувала, що не збирається скасовувати указ №222.

Нагадаємо, Європейський Союз 25 лютого скасував більшість санкцій проти Білорусі, в силі залишилося тільки ембарго на постачання зброї.