ua en ru

Цінова кон’юнктура для українських експортерів у вересні погіршилася, - НБУ

Цінова кон’юнктура для українських експортерів у вересні погіршилася, - НБУ Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Ціни на основні експортні товари України знижуються, ціна на нафту зростає

Світова цінова кон’юнктура для українських експортерів у вересні 2018 року погіршилася внаслідок зниження цін на сталь на окремих регіональних ринках, зернові та соняшникову олію. Про це йдеться Макроекономічному та монетарному огляді НБУ (вересень 2018 року).

Як зазначають в НБУ, натомість у вересні суттєво зросли ціни на нафту.

Цінова кон’юнктура для українських експортерів у вересні погіршилася, - НБУ

Зокрема, протекціоністські заходи призвели до послаблення попиту на європейському та близькосхідному ринках сталі. "Ціни на ринках Європи, Близького Сходу та СНД знижувалися в умовах стабільних обсягів виробництва на тлі слабкого попиту", - йдеться в огляді.

Світові ціни на зернові з початку вересня знижувалися через надходження на ринок зернових нового врожаю. Зокрема, збір урожаю кукурудзи в США відбувається прискореними темпами і перевищує середньорічні темпи за останні 5 років. Крім того, наростила експортні поставки кукурудзи Бразилія. Натомість після корекції в серпні - початку вересня ціни на пшеницю були підтримані слабкими даними щодо врожайності та експорту ЄС. Так експорт м’якої пшениці ЄС з початку 2018/2019 МР станом на 24 вересня менший майже на 30% р/р, відзначають в НБУ.

Крім того, світові ціни на соняшникову олію продовжили падіння на тлі значних обсягів очікуваного врожаю та стрімкого падіння цін на суміжні олійні. Так ціни на американську сою істотно знизилися через рекордний урожай у США та очікування щодо введення Китаєм зворотних мит на американські товари, у тому числі сою (мита запроваджено Китаєм наприкінці вересня), наголошується в огляді.

Протягом вересня світові ціни на нафту зростали, а ціни на нафту Brent наприкінці місяця перетнули психологічний рівень у 80 доларів/бар. "Вагомим чинником зростання цін на нафту було посилення побоювань з приводу виникнення дефіциту на ринку після введення в дію санкцій США щодо Ірану на початку листопада. Його причиною стало рішення ОПЕК+ за результатами засідання міністрів про дотримання умов угоди, досягнутої в червні, та відсутність необхідності додаткового нарощення обсягів нафти. Додатковим фактором стало зниження комерційних запасів нафти в США до мінімуму з початку 2015 року попри подальше нарощення обсягів виробництва у США", - йдеться в огляді НБУ.

Нагадаємо про те, що платіжний баланс України у серпні 2018 року зведено з профіцитом на рівні 27 млн доларів.

У проекті держбюджету на 2019 рік розрахунки здійснено з використанням прогнозного курсу на кінець року 29,4 грн/долар.