ua en ru

Ціна на вугілля не змінилася та не вплинула на тариф, - Насалик

Ціна на вугілля не змінилася та не вплинула на тариф, - Насалик

Ціна на вугілля не змінилася і складає на сьогодні 1200 грн за тонну і навіть коли вугілля подорожчає, то це ніяк не вплине на тариф на електроенергію для споживачів. Про це в четвер під час наради під головуванням прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проблемних питань в енергетичній галузі заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

"На сьогоднішній день, і готовий це повторити усім засобам масової інформації, ми не підняли ціну на вугілля ні на одну гривню! Зараз ціна на вугілля з калорійністю 5150 ккал/кг складає 1200 грн за тонну", - запевнив міністр.


При цьому він зауважив, що невдовзі ціна на вітчизняне вугілля зросте, на скільки, міністр поки не готовий говорити, але "це не відобразиться на тарифі на електроенергію". Більше того Ігор Насалик заперечив твердження деяких експертів, що саме вугілля стало причиною росту тарифів на електроенергію: "Ціна на вугілля не має ніякого зв’язку з ростом тарифу на електроенергію для промисловості з 1-го липня 2016 року. ТЕС і ТЕЦ закуповують сьогодні вугілля газової групи по ціні 1200 гривень за тонну".

Насалик також прокоментував, якою є ситуація в енергетиці, і як проходить підготовка до опалювального сезону 2016-2017 років.

"Навантаження, яке є в енергосистемі зараз, є більшим, аніж зимою, але ми не допустили віялових відключень, не запустили газо-мазутні блоки і плануємо виділити для Енергоринку додатковий фінансовий ресурс у 2 млрд грн кредитних коштів від Ощадбанку для закупівлі додаткового вугілля, в тому числі імпортного", - запевнив журналістів міністр. - В енергобалансі вже є передбачені кораблі з інших країн, які будуть доставляти це імпортне вугілля в Україну".

За оцінкою експертів, у зв’язку зі зростанням у другому півріччі навантаження на теплові електростанції необхідно додатково купити 3,2 млн тонн вугілля .