ua en ru

Україна в IV кварталі платитиме за російський газ 410 дол. за 1 тис. куб. м, - Ставицький

Ціна російського газу для України в IV кварталі 2013 р. складе 410 дол. за 1 тис. м куб. Про це на засіданні Кабінету міністрів повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, передає кореспондент РБК-Україна.

Ціна російського газу для України в IV кварталі 2013 р. складе 410 дол. за 1 тис. м куб. Про це на засіданні Кабінету міністрів повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ціна на IV квартал буде до кінця жовтня детальніша. У нас є попередні розрахунки. Вони коливаються в районі 410 доларів. Це без знижки. Якщо додати знижку, розумієте, 100 доларів. За підсумками жовтня місяця на 1 листопада я повністю доповім картину скільки у нас в сховищах і чий газ знаходиться", - сказав Ставицький.

У серпні Держстат повідомляв, що в I півріччі 2013 р. Україна імпортувала газ з Росії за ціною приблизно в 425 дол. за 1 тис. куб м, з Європи - 393,5 дол. за 1 тис. куб. м.

Раніше заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун заявив, що Україна не зможе відмовитися від російського газу в найближчі три-п'ять років.

"Навіть якщо ми зможемо реалізувати всі наші плани з власного видобутку газу і, використовуючи сушу і шельф Чорного і Азовського моря, плюс нетрадиційні джерела, ми зможемо тільки до 2015 р. вийти на рівень 70% забезпечення газу, а третина залишається... Я думаю, що ці плани, які у нас передбачаються по енергозабезпеченню, по забезпеченню нашого балансу... на них потрібно, як мінімум, 3-5 років", - зазначив Чупрун.

Основним імпортером газу для України є Росія. У РФ у 2012 р. було закуплено 32,87 млрд куб. м на 14 млрд дол., тобто по 426 дол. за 1 тис. куб. м. Україна планує у 2013 р. закупити в Росії 25 млрд куб. м газу. У планах України - скоротити закупівлю газу в Росії до 10 млрд куб. м на рік.

Україна в рамках обраної лінії економічної політики, спрямованої на зниження енергозалежності від Росії та її дорогого газу, намагається реалізувати різні енергетичні проекти. Купується газ в Європі, ведуться переговори про закупівлі газу в Азербайджані, Туркменістані. В Одеській області планується будівництво LNG-терміналу, також можливе спільне з Туреччиною будівництво LNG-терміналу на турецькому узбережжі Середземного моря.

Реалізуються проекти з видобутку газу на шельфі Чорного і Азовського морів. Заплановані проекти з видобутку сланцевого газу за участю світових лідерів у сфері енергетики - Royal Dutch Shell і Chevron. Крім того, розглядається можливість збільшення внутрішнього видобутку вуглеводнів - газу, нафти, вугілля. У цих проектах може взяти участь ТНК-ВР. Існує програма заміщення природного газу вугіллям.