ua en ru

Ціна нафтової "корзини" ОПЕК 2 травня вперше за три торгові дні встановилася нижче за позначку 120 дол./бар

Ціна нафтової "корзини" ОПЕК вперше за три торгові дні встановилася нижче за позначку 120 дол./бар. Як повідомив сьогодні секретаріат міжнародного нафтового картелю, "корзина" ОПЕК станом на 2 травня 2011 р. подешевшала щодо попереднього торгового дня на 45 центів, а її ціна офіційно склала 119,90 дол./бар., передає РБК. Це її найнижчий показник після 27 квітня ц.р. Нагадаємо, 28 квітня 2011 р. ціна нафтової "корзини" ОПЕК досягла максимального значення з початку серпня 2008 р. - 120,91 дол./бар.

Нафтова "корзина" ОПЕК (OPEC Reference Basket of crudes) - це умовна нафтова суміш, складена з марок нафти, які постачають на світовий ринок країни міжнародного нафтового картелю. Розрахунок її середньозваженої індикативної ціни здійснюється щодня по робочих днях за станом за попередній торговий день секретаріатом ОПЕК, який здійснює регулярний моніторинг діяльності міжнародного нафтового картелю зі своєї штаб-квартири в м. Відень.

З січня 2009 р. в "кошику" ОПЕК представлені наступні 12 марок нафти за кількістю країн-учасниць цієї міжнародної організації експортерів нафти:
- Saharan Blend - Алжир;
- Girassol - Ангола;
- Merey - Венесуела;
- Basra Light - Ірак;
- Iran Heavy - Іран;
- Qatar Marine - Катар;
- Kuwait Export - Кувейт;
- Es Sider - Лівія;
- Bonny Light - Нігерія;
- Murban - ОАЕ;
- Arab Light - Саудівська Аравія;
- Oriente - Еквадор.