ua en ru

Ціна нафти марки Brent перевищила позначку в 73 дол. за барель

Ціна нафти марки Brent перевищила позначку в 73 дол. за барель

Ціна нафти Brent перевищила позначку в 73 дол. Вона вперше пішла вгору після вчорашнього падіння, до якого призвело рішення країн-членів ОПЕК не вводити квоти на видобуток нафти, повідомляє РБК.

Станом на 13:14 за київським часом вартість Brent склала 73,19 дол. (+ 0,83%). Це на 60 центів більше рівня вчорашнього закриття.

Напередодні учасники саміту ОПЕК вирішили не скорочувати квоту видобутку нафти. За підсумками вчорашніх переговорів офіційний граничний рівень нафтовидобутку зберігся на рівні 30 млн барелів на добу. Така планка була встановлена ще в 2011 році.

Після цього рішення ціна на нафту марки Brent (на її основі розраховується вартість російської Urals) стрімко пішла вниз. Вчора вартість палива впала нижче позначки в 72 дол. за барель.

У заяві ОПЕК за підсумками саміту зазначалося, що конференція ОПЕК вирішила зберегти рівень видобутку "в інтересах відновлення рівноваги на ринку". "Стабільні ціни на нафту - на рівні, який не заважає глобальному економічному зростанню, але одночасно дозволяє виробникам заробляти достатній прибуток та інвестувати в задоволення майбутнього попиту - життєво необхідні для світового економічного благополуччя", - заявили представники ОПЕК.

Починаючи із червня 2014 року, коли Brent коштувала 115 дол. за барель, вона втратила в ціні близько 34%.

Нагадаємо, станом на 27 листопада ціна нафтового кошика ОПЕК впала до мінімуму із серпня 2010 р. - 70,8 дол./бар.