ua en ru

Ціна нафти Brent впала з початку дня більш ніж на 1 дол., нафта WTI подешевшала приблизно на 90 центів

Ціна нафти Brent впала з початку дня більш ніж на 1 дол., а нафта WTI (Light Sweet) подешевшала приблизно на 90 центів. Станом на 11:50 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (липень) - 107,26 (-1,15) при діапазоні котирувань 106,88-108,16;
- Light, Sweet Crude Oil (липень) - 90,98 (-0,87) при діапазоні котирувань 90,71-91,72.

Ціни на нафту сьогодні продовжують дешевшати під тиском зміцнюється американського долара. На міжнародному валютному ринку FOREX долар сьогодні помітно підріс проти євро, що істотно послабило попит на нафту та інші товарні активи, ціни на які встановлено у валюті США. Напередодні індекс долара для шести провідних світових валют досяг максимального значення з середини січня ц.р., встановившись вище позначки 81,4 пункту, а сьогодні цей індикатор перевищив значення 81,8 пункту, що викликало активні продажі нафтових ф'ючерсів.

Тиск на нафтовий ринок сьогодні також надають очікування подальшого збільшення в США комерційних запасів сирої нафти. Сьогодні о 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США по запасах нафти і нафтопродуктів в країні. Учасники ринку побоюються, що чергове тижневе збільшення в США комерційних запасів сирої нафти може виявитися більш істотним, ніж прогнозували напередодні галузеві фахівці.

За попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які були опубліковані сьогодні о 23:30 за київським часом, комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня, який завершився 18 травня, зросли на 1,5 млн бар. Оцінка представників API виявилася гірше прогнозу галузевих фахівців, які припускали тижневе зростання нафтових запасів у США в межах 700-800 тис. бар.

Також по оцінка API, запаси бензинів в США за звітний тиждень зменшилися на 4,5 млн бар. проти прогнозу їх скорочення на 200-300 тис. бар., а запаси важких дистилятів зменшилися на 235 тис. бар., що виявилося досить близько до очікуванням ринку.

Нагадаємо, комерційні запаси сирої нафти в США вже досягли рекордного рівня майже за 22 роки і за станом на 11 травня 2012 р. офіційно становили 381,6 млн бар.

Відзначимо, ціна нафти Middle East Crude на Tокійській товарній біржі (ТOCOM) стосовно її найбільш активного контракту сьогодні знизилася на 1,3%.