ua en ru

Ціна на золото знизилася 20 лютого 2014 р

Ф'ючерси на золото в четвер, 20 лютого, на 06:00 за київським часом знаходилися на позначці 1312,21 дол./унція (-0,62%)

Ф'ючерси на золото в четвер, 20 лютого, на 06:00 за київським часом знаходилися на позначці 1312,21 дол./унція (-0,62%), срібло - 21,49 дол./унція (-1,62%), платину - 1409,8 дол./унція (-1,03%), паладій - 730 дол./унція (-0,73%).

Вартість дорогоцінних металів за підсумками торгів 19 лютого в Нью-Йорку знизилася. Офіційні спотові ціни склали: на золото - 1311,9 дол./унція (-0,86%), срібло - 21,64 дол./унція (-1,94%), платину - 1419,0 дол./унція (-0,56%), паладій - 736,0 дол./унція (-0,41%).

До середини лютого ціни на дорогоцінні метали помітно зросли і в деяких випадках досягали багатомісячних максимумів. Хоча кожен метал знаходиться під впливом специфічних для нього чинників, той факт, що цінове ралі спостерігається одночасно на всіх ринках, вказує на наявність загальних драйверів, найбільш важливим з яких є ослаблення долара в поєднанні зі слабкістю макроекономічних даних. На ринку срібла ці драйвери з початку лютого підштовхнули ціни більш ніж на 13%, до позначки 21,65 дол./унція - максимального рівня з початку листопада 2013 р., вказують аналітики Societe Generale.

Незважаючи на культурне і релігійне значення золота для індійського ринку, важливість, яку для цієї країни відіграє срібло, часто недооцінюється. Між тим, згідно з даними Thomson Reuters GFMS, в останні роки Індія займає третє місце за обсягами споживання срібла (приблизно 12% від сукупного світового споживання). Оскільки в самій Індії поставки срібла порівняно малі (хоча і зростають завдяки збільшенню видобутку на свинцевих/цинкових шахтах, де цей дорогоцінний метал видобувається в якості побічного продукту), це означає, що більша частина існуючого попиту задовольняється за рахунок імпорту. Разючі зміни у нормах, що регулюють ринок золота в Індії в 2013 р., вже не раз робили імпорт золота практично неможливим, а більшу частину року його обсяги були серйозно обмежені, що викликало утворення значної цінової премії. В результаті задоволення традиційного попиту на золото довелося прийняти на себе ринку срібла, особливо в тому, що стосується інвестицій. На цьому тлі імпорт срібла в 2013 р. приблизно в півтора рази перевищив рівень 2012 р.

У поточному році імпорт срібла залишався на високих позначках і в січні, за оцінками аналітиків Societe Generale, виріс на 50% у річному обчисленні. Темпи збільшення попиту як і раніше сильно залежать від інвесторів, а інвестиційний попит, у свою чергу, був підтриманий падінням цін на срібло нижче 20 дол./унція. Між тим в середині лютого з'явилися ознаки того, що відновлення цін відкинуло попит тому, особливо в тому, що стосується сектора ювелірних виробів і столового срібла, відомого своєю чутливістю до зміни цін.

"У короткостроковому періоді попит на ювелірні вироби і столове срібло продовжить зазнавати труднощів з-за високих цін. Однак ми очікуємо, що цінове ралі буде недовгим, так що попит в цьому секторі відновиться. В цілому динаміка попиту на срібло в Індії в 2014 р. буде представляти собою протилежність того, що спостерігалося в 2013 р. Попит з боку інвесторів знизиться, особливо якщо індійський уряд послабить обмеження на імпорт золота. Цей фактор може викликати падіння обсягів імпорту срібла. З іншого боку, очікується, що промисловий попит на срібло у поточному році відновиться, отримавши підтримку від економіки, яка, по всій видимості, досягла "дна" ще в 2013 р.", - підсумували аналітики Societe Generale.