ua en ru

Ціна на пальне підніметься на 20% в результаті введення мита на імпортні нафтопродукти, - учасник ринку

Ціна на пальне підніметься на 20% в результаті введення мита на імпортні нафтопродукти. Таку думку висловив віце-президент концерну «Галнафтогаз» Юрій Кучабський, коментуючи пропозицію уряду ввести митну ставку на імпорт нафтопродуктів в розмірі 120 євро на 1 т та пропозицію перенести введення в Україні нових стандартів якості нафтопродуктів з 2011 р. на 2013 р.

«Ми не підтримуємо введення мита на імпорт світлих нафтопродуктів з кількох причин. Це призведе до різкого збільшення цін на пальне усіх марок як імпортного, так і вітчизняного виробництва. Адже вітчизняні НПЗ формують свої ціни з урахуванням імпортної альтернативи. Разом із черговим відтермінуванням на 2 роки введення в Україні нових стандартів на пальне (Євро-4 і Євро-5), це приведе до того, що якісних нафтопродуктів в Україні або не буде, або вони будуть по цінах наближатися до позначки 10 грн. Українські НПЗ не здатні зараз виробляти пальне стандарту Євро-5», - наголосив Ю.Кучабський.

Окрім того, за його словами, введення мита на імпорт пального А-95 стандарту Євро-5 та Євро-4 в розмірі 120 євро на тоні приведе до подорожчання літра пального в роздрібі приблизно на 1 грн. А в сумі з планованим підняттям акцизу на пальне А-95 на 50 євро, роздрібна ціна літра пального зросте майже на 1,50 грн.