ua en ru

Ціна на російський газ може змінюватися протягом року, - Янукович

Ціна на російський газ залежить від того, яка буде ціна на нафтопродукти і може змінюватися протягом року. Про це заявив Президент України Віктор Янукович в інтерв'ю українським журналістам.

Ціна на російський газ залежить від того, яка буде ціна на нафтопродукти і може змінюватися протягом року. Про це заявив Президент України Віктор Янукович в інтерв'ю українським журналістам.

"Ціна на газ залежить від того, яка буде ціна на нафтопродукти. Якщо ціна на нафту, наприклад, знизиться до 80 дол., то ціна на газ уже буде нижчою, ніж 268 дол. за тис. куб. м, вона десь вже буде, можливо, 230 (дол.). Тому ця ціна не може бути постійною... Вона може і збільшуватися, і зменшуватися. Це можуть бути сезонні коливання", - заявив Янукович.

Також Янукович пояснює газову знижку від Російської Федерації її бажанням збільшити продажі газу. Так на питання журналістів про те, що Україна пообіцяла в обмін на зниження ціни, глава держави сказав: "Як кажуть на ринку, хто більше отримав вигоду: покупець або продавець. Хто розумніший, а хто хитріший. Ми не хочемо будувати наші відносини за принципом, я розумний, ти дурень. У двосторонніх відносинах все шукають національні інтереси. Ми говоримо Росії: ви хочете більше прокачувати газу? Тоді знижуйте ціну".

Разом з тим Президент зазначив, що "якщо буде така ціна на газ, яка буде нас влаштовувати, ми зацікавлені споживати російського газу більше, ніж будь-якого іншого, який буде дорожче".

Крім того, за словами Януковича, в питанні транзиту газу також є певні зрушення: "Виділили "Трансгаз" в окрему юридичну структуру, тепер предмет переговорів вже є і дорога відкрита".

Глава держави заявляє про необхідність знайти мотивацію для створення газового консорціуму. "У створенні газотранспортного консорціуму існували й об'єктивні і суб'єктивні проблеми. Перше - це те, що українська газотранспортна система входила в "Нафтогаз", і треба було зробити аудит і визначити ціну ГТС і підземних сховищ. Без цього ми не могли створювати газовий консорціум", - зазначив Янукович.

Він також підкреслив: "Коли ми виконали цю роботу, у нас відкрилися нові можливості переговорів. ...Наша мета - знайти такі умови і такі мотивації, які ми ставили перед собою".