ua en ru

Ціна на нафту Brent виросла до 59,64 дол./барель, WTI - до 54,64 дол./барель

Ціна на нафту Brent виросла до 59,64 дол./барель, WTI - до 54,64 дол./барель Джерело фото:twitter.com/Агентство Рейтер

Ціни на нафту Brent залишаються поблизу мінімуму 5,5 років, так як на ринку зберігається надлишок нафти, хоча компанії скорочують плани інвестицій у розвідку та видобуток на майбутній рік, передає Reuters.

До 7:50 за київським часом ф'ючерси на Brent подорожчали на 0,37 дол. до 59,64 дол. за барель, а ф'ючерси на WTI - на 0,53 дол. до 54,64 дол.

"Після тривалого і різкого падіння цін на нафту, в останні дні намітився інтерес до покупки, але тиск з боку продавців зберігається", - сказав керуючий з продажу сировинних активів Newedge Japan Кен Хасегава.

Багато нафтові компанії оголосили про плани скорочення витрат у майбутньому році, так як низькі ціни на нафту зробили деякі проекти нерентабельними.

"Але в даний момент істотного спаду видобутку немає, і баланс попиту і пропозиції не змінюється, так що ціни можуть ще знизитися", - сказав Хасегава.

До цих пір компанії оголосили про майбутнє скорочення витрат на загальну суму близько 9 млрд дол., але за розрахунками Wood Mackenzie, для підтримки рівня заборгованості компаніям необхідно урізати витрати ще на 170 млрд дол., або на 37%, порівняно з поточним роком, якщо ціна Brent залишиться поблизу нинішнього рівня.

Міністр нафтової промисловості Саудівської Аравії Алі аль-Наїмі повторив у четвер, що ОПЕК не буде знижувати видобуток, якщо цього не зроблять інші великі постачальники нафти. Наїмі назвав падіння цін тимчасовим явищем.

Нагадаємо, вчора, 18 грудня, ціна на нафту Brent знизилася і потім повернулася до рівня 60,3 дол./барель.

Раніше міністр нафти Кувейту Алі аль-Омер заявив, що наступна зустріч учасників ОПЕК пройде не раніше червня 2015 р.

WTI