ua en ru

Ціна акцій обленерго для приватизації завищена, - експерт

Ціна акцій обленерго для приватизації завищена, - експерт Фото: Валентин Землянський (facebook.com/Валентин Землянський)

На думку Землянського, бажання продати активи дорожче ставить під питання перспективи торгів

Ціна акцій обленерго, виставлених Фондом держмайна на приватизацію, завищена в два рази в порівнянні з реальною ринковою вартістю. Таку думку на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook висловив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Національної академії наук України Валентин Землянський.

"За даними Блумберг, акції "Донецькобленерго" котирувалися за ціною 5,9 гривень за акцію, а в 2016 році - взагалі 4,05 гривень. Стартова ціна ФДМ - 8,78 гривень за акцію. Тобто акції обійдуться покупцеві в 2 рази дорожче. Аналогічна ситуація і з "Дніпрообленерго", - написав він.

Валентин Землянський вважає, що, виконуючи вимоги МВФ щодо приватизації обленерго, Фонд держмайна намагається витягти з продажу державних акцій максимальну вигоду. Це, на його думку, ставить під питання перспективи торгів.

"Уряд відчайдушно намагається вирішити одночасно дві задачі: виконати свої обязи перед МВФ до 31 серпня і зрубати баблішка по-швидкому. У самому Фонді, ситуацією взагалі не переймаються. Ні 31-м серпня, ні МВФ-ом, ні ціною. Тим більше, що від стандартизованої оцінки давно відмовилися на користь революційної доцільності", - підкреслив експерт.