ua en ru

Метою кримінальної справи проти родини глави ВСУ є повний контроль над судовою системою, - В.Онопенко

Голова Верховного суду України (ВСУ) Василь Онопенко вважає, що метою кримінальної справи за обвинуваченням його дочки Ірини в шахрайстві є встановлення повного контролю над судовою системою, для чого необхідно отримати повний контроль над Верховним судом. Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна".

"Для тих, хто сьогодні веде боротьбу зі мною таким способом, це пов'язано самим безпосереднім чином. Логіка їх проста і зрозуміла: отримати повний контроль над судовою системою можна, тільки одержавши повний контроль над Верховним судом. Для того, щоб отримати повний контроль над ЗСУ , потрібно позбавитися від Онопенко. Бо моя позиція принципово розходиться з їх в кардинальних питаннях правосуддя ", - сказав голова ВСУ.

За його словами, він практично єдиний з вищих посадових осіб, хто говорив, що судова реформа позначиться негативно для України.

"Я говорив, що ця реформа відкине Україну на десятки років назад, що вона знищить правосуддя. Так і відбувається - зараз судді бояться приймати законні рішення. Вони стали більш залежні від зовнішніх чинників. Суди як судові органи стали менш самостійні. Я весь час відстоював конституційний статус Верховного суду - сьогодні він настільки знижений, що Верховний Суд взагалі вже з великою натяжкою можна називати судовим органом ...", - заявив В.Онопенко.

Видання поцікавилося, для чого дочки його були потрібні 300 тис., які фігурують у постанові про порушення кримінальної справи. "Не 300 тис. дол., а 50 тис. дол. Саме така сума фігурує в договорі позики, який підписаний Іриною. Дізнався я про це позику тільки тоді, коли вже розгорівся скандал - у день, коли був поданий позов до Печерського суду. До цього ми з дружиною нічого не знали ", - зазначив голова ВСУ.

"Я відразу ж зателефонував Ірині, щоб з'ясувати суть справи. Як вдалося встановити, в 2008 р. вона вирішила закупити в Італії дитячий одяг для свого невеликого магазину. Хто їй порадив зайняти гроші у цієї людини (Валерія Ксьонзенко), не знаю. Можливо, її колишній чоловік Володимир Котляров, з яким вони розлучилися десь п'ять років тому і на той момент вже жили нарізно. Але, судячи з усього, певні відносини між ними зберігалися. І були якісь домовленості про погашення за неї боргу ", - сказав В.Онопенко.

Він також підкреслив, що готовий допомогти доньці погасити борг. "Ірина перебувала у твердій впевненості, що позика погашений. До речі, протягом більше двох років ніхто не пред'являв їй претензій з цього приводу. І якщо б ми дізналися про те, що є борг, думаю, ми б знайшли спосіб його погасити. Ми й сьогодні, в цивільно-правовій суперечці, готові допомогти дочці ", - додав він.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура України (ГПУ) порушила кримінальну справу щодо молодшої дочки глави Верховного суду України Василя Онопенка - Ірини Онопенко. 1 лютого в ГПУ звернувся громадянин Ксьонзенко із заявою про притягнення до кримінальної відповідальності І.Онопенко та її чоловіка Володимира Котлярова за підозрою в шахрайстві.
І.Онопенко і її чоловік підозрюються в тому, що вони не повернули позичені 300 тис. дол., частина з яких нібито була потрібна Василю Онопенко "для вирішення якогось питання".