ua en ru

ЦБ Швейцарії в 2013 р. одержав збиток на 10 млрд дол., - попередні дані

Швейцарський національний банк (SNB, Центральний банк Швейцарії), за попередніми розрахунками, отримав чистий збиток у розмірі близько 9 млрд франків (майже 10 млрд дол.) у 2013 р., йдеться в сьогоднішньому повідомленні SNB. Негативний результат обумовлений головним чином збитками на суму приблизно 15 млрд франків (16,6 млрд дол.) від переоцінки золотих активів банку.
У 2012 р. SNB зафіксував чистий прибуток у розмірі близько 6 млрд швейцарських франків.

Резерви золота SNB, за офіційними даними, становлять приблизно 33,44 млн тройських унцій (1 040 тис. т). У 2013 р. біржова ціна золота знизилася на 28%, що стало першим річним падінням з 2000 р. Ф'ючерси на золото на біржі COMEX у Нью-Йорку встановилися на рівні трохи вище 1,2 тис. дол./унція в останній день 2013 р.

Як повідомив SNB, великий збиток 2013 р. не дозволить Центробанку розподілити дивіденди серед своїх основних акціонерів - швейцарських кантонів. Конфедерація не входить у число акціонерів SNB, однак у відповідності з поточним угодою також отримує річні дивіденди від Центробанку.

У 2013 р. "права" Швейцарська народна партія (SVP) оголосила, що зібрала достатньо підписів для проведення референдуму з питання золотих резервів SNB. Так звана "Золота ініціатива" передбачає затвердження трьох правил: золото Центробанку має фізично зберігатися на території Швейцарії; SNB не має права продавати золотий запас; не менше 20% сукупних активів SNB повинно зберігатися в золоті. "Федеральна резервна система США і Європейський центральний банк де-факто проводять девальвацію своїх валют, друкуючи величезні обсяги доларів і євро. Ці дії сильно зачіпають Швейцарський національний банк, і швейцарський франк теж ризикує бути девальвованим", - пояснювали свою ініціативу політики SVP у вересні 2011 р. Референдум за ініціативою SVP може бути проведено в найближчі роки.

Голова SNB Томас Йордан виступає проти "Золотий ініціативи", переконуючи, що обмеження на продаж золота Центробанком будуть служити перешкодою для здійснення ефективної монетарної політики.

У квітні 2013 р. Йордан повідомляв, що більше 70% золотого запасу SNB зберігається в самій Швейцарії, а решта 30% - в Центральних банках Великобританії і Канади.