ua en ru

ЦБ Росії подвоїв очікування відтоку капіталу до 70 млрд дол

За даними Банку Росії, чистий відтік приватного капіталу на кінець вересня становив 49,4 млрд дол. проти 14,3 млрд дол. за той же період минулого року - такі суми змусили екстрено переглянути річний прогноз у бік збільшення. У результаті ЦБ подвоїв очікування відтоку капіталу - з 36 млрд до 70 млрд дол.
Серед причин активізації вивезення капіталу за кордон - зміна настроїв іноземних інвесторів через зрослу нестабільність на світових фінансових ринках, а також підвищення привабливості вкладень в іноземні активи на тлі несприятливого інвестклімату в Росії, вважають у ЦБ.
"Загальносвітовий тренд в 2011 році не залишає шансів на позитивний прогноз", - згоден заступник директора Центру розвитку ВШЕ Валерій Миронов. Банк Росії пішов за прикладом Мінекономрозвитку: у жовтні МЕР зберігало прогноз по відтоку капіталу на рівні 30-35 млрд дол., прогнозуючи невеликий приплив в четвертому кварталі 2011 року. Проте кілька днів тому заступник міністра економічного розвитку Андрій Клепач заявив, що відтік капіталу за підсумками 2011 року може скласти 50 млрд дол. або "дещо більше".
"ЦБ прийняв до уваги динаміку відтоку капіталу в жовтні, коли очікування розвитку кризи єврозони призвели до відходу інвесторів з ризикованих активів. Ймовірність кризи знизилася у зв'язку з прийняттям останніх рішень про зростання стабілізаційного фонду єврозони і списання 50% грецького боргу, але все ж залишається істотною", - вважає професор РЕШ Наталя Волчкова. "Не здивуюся, якщо ЦБ незабаром ще раз перерахує прогноз у бік збільшення, всі індикатори говорять про погіршення ситуації у фінансовому секторі", - додає директор ЦМІ групи BDO в Росії Олена Матросова.
"В умовах відтоку таких великих обсягів приватного капіталу можна припустити, що витікає не тільки спекулятивний капітал, а й вкладення в реальну економіку. Однак у кожної медалі дві сторони - можливо, відтік капіталу допоможе ЦБ підтримати співвідношення між обсягом рубля і долара", - говорить член комітету Держдуми з фінансового ринку Павло Медведєв.
Втім, в 2012 році ситуація може покращитися - знизиться політична невизначеність після виборів і буде прийнята "Стратегія-2020". Як тільки будуть прийняті заходи по поліпшенню інвестпривабливості і вирішення демографічної ситуації в Росії, інвестори почнуть повертатися, вважає Миронов. "Якщо не будуть прийняті структурні рішення в єврозоні, що стосуються істотного скорочення дефіциту бюджету ряду країн, які могли б знизити кризові очікування інвесторів, то схожа динаміка збережеться і на початку наступного року", - скептична Волчкова.