ua en ru

ЦБ Португалії знизив до нульового прогноз економічного зростання країни на 2013 р

Центральний банк Португалії знизив прогноз економічного зростання країни на 2013 р. на 0,3 процентних пункти в порівнянні з попередньою прогнозною відміткою зростання в 0,3% до нульового. Як повідомив сьогодні португальський ЦБ, економіка країни в наступному році не зможе продемонструвати зростання, враховуючи уповільнення темпів зростання експорту та заходи жорсткої економії, що приймаються урядом і негативно відбиваються на активності споживачів, передає Reuters.

Крім того, експерти ЦБ Португалії озвучили більш песимістичні оцінки за економічним станом країни на поточний рік, повідомивши, що очікують скорочення ВВП на 3,4%, в той час як раніше озвучувалася прогнозна цифра в 3,1%.

Оцінки експертів ЦБ Португалії в цілому майже співпадають з оцінками уряду країни. Так, уряд країни очікує, що ВВП Португалії скоротиться за підсумками 2012 р. на 3,3% і зросте на 0,3% в 2013 р.

В оприлюднених сьогодні матеріалах португальський ЦБ відзначає, що ризики подальшого зниження прогнозу щодо економічного зростання обумовлені насамперед зовнішніми факторами, зокрема аспектами, пов'язаними з борговою кризою в єврозоні.

Одночасно ЦБ Португалії знизив оцінку зростання експорту на поточний і наступний рік. Так, ЦБ прогнозує, що португальський експорт виросте в 2012 р. на 2,7% і в 2013 р. - на 4,4%. Раніше очікувалося, що зростання експорту складе 4,1% і 5,8% відповідно. У 2011 р. експорт Португалії виріс на 7,4%.

"Макроекономічна ситуація погіршується швидше, ніж ми очікували", - повідомили експерти португальського ЦБ, додавши, що уряду, можливо, доведеться прийняти додаткові заходи жорсткої економії, щоб досягти запланованих показників по скороченню дефіциту бюджету. Нагадаємо, що цільовий показник щодо скорочення дефіциту бюджету Португалії на поточний рік перебуває на рівні 4,5%.

Незалежні експерти дотримуються точки зору, що Португалії не вдасться виконати програму бюджетної консолідації, враховуючи ситуацію, що погіршується в економіці. Крім того, аналітики не виключають, що Португалії можуть знадобитися додаткові кошти Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду, хоча влада країни такий варіант розвитку подій виключають.

19 березня директор інвестиційного гіганта PIMCO Мохамед Ель-Еріан висловив думку, що до кінця року Португалія виявиться на краю дефолту, ставши другою версією врятованої недавно Греції.