ua en ru

ЦБ Китаю закликав США вжити відповідального підходу до грошово-кредитної лібералізації

Глава Центрального банку Китаю Чжоу Сяочуань закликав США вжити відповідального підходу до грошово-кредитної лібералізації, якщо вони хочуть відновити свою економіку і створювати робочі місця, передає телеканал "Росія 24".

Ця заява відображає занепокоєння Китаю та інших країн з приводу так званого кількісного пом'якшення з боку ФРС. Чжоу також зазначив, що тільки теоретично ліквідність Федрезерву повинна надходити в економіку США. На практиці ж країни, що розвиваються, включаючи Китай, будуть страждати від припливу капіталу. Виступаючи на форумі в Боао, Чжоу Сяочуань визнав необхідність стимулюючих заходів в США, однак запропонував шукати компроміс.

В ході конференції голова Народного банку Китаю також зазначив, що влада Піднебесної має намір дозволити своїм громадянам інвестиції за кордоном, правда, знадобиться час для придбання подібного досвіду.

Нагадаємо, раніше глава ФРС Бен Бернанке не виключив третього раунду програми "кількісного пом'якшення", якщо в цьому виникне необхідність, проте не став вдаватися в подробиці.

Опоненти Бернанке стверджують, що політика ФРС по насиченню ринку ліквідністю та викупу проблемних активів сприяє зростанню інфляції. Крім того, його багато раз дорікали в недооцінці серйозності фінансової кризи 2008-2009 рр.