ua en ru

Трейдери підготувалися до падіння ціни на нафту до 20 дол./бар

Трейдери підготувалися до падіння ціни на нафту до 20 дол./бар Джерело фото:AP

Ціни на нафту можуть опуститися до 20 долл. за бар., встановивши 20-річний антирекорд, йдеться в огляді The Times, що вийшов друком у середу.

З початку року на американській ф'ючерсній біржі Nymex загальний обсяг опціонів на продаж нафтових ф'ючерсів американської нафти WTI з поставкою в червні 2015 р. за ціною 20 долл. за бар. з позначки, близької до нуля, до справжнього моменту піднявся до 13 млн бар. Про це свідчать дані біржі.

Даний огляд демонструє, як за останній місяць обвалилися ціни на ф'ючерси на нафту, робить висновок видання.

13 січня ціна на нафту марки Brent впала до 45,19 дол. За бар., Побивши шестирічний рекорд, нагадує автор огляду.

Вартість нафти марки WTI перевищила вартість Brent вперше з липня 2013 року. На думку аналітиків, знецінення Brent свідчить про дедалі слабшої економіці Європи, а також про те, що заборона на експорт сирої нафти з США, діючий з 1970-х років, може бути ослаблений, йдеться в огляді.

12 січня один з найвпливовіших на сировинному ринку банків Goldman Sachs істотно - на 20-33 дол. - Знизив прогнози за світовими цінами на нафту. Аналітики банку прогнозують, що середня ціна Brent в 2015 році складе 50,4 дол., А в 2016 році - 70 дол. (Раніше банк очікував 83,8 дол. І 90 дол. Відповідно).

Американська нафта WTI, згідно з новим прогнозом Goldman Sachs, коштуватиме в середньому 47,1 дол. В 2015 році і 65 дол. В 2016 році (замість колишніх оцінок в 73,8 дол. І 80 дол.).

У прогнозі Bank of America Merrill Lynch говориться, що в короткостроковому періоді нафту марки Brent подешевшає до 40 дол. За бар. На думку аналітиків, це призведе до того, що скорочувати видобуток доведеться або Саудівської Аравії, або країнам, що не входять в ОПЕК.

Раніше стало відомо, що ціна нафтової кошика ОПЕК впала ще на 4,7% і вперше майже за 6 років опустилася нижче 42 дол./бар.

За матеріалами: The Times